Církev spolupracuje se státem v boji proti mafii

20.3.2017 

Povinností křesťanské i občanské komunity je budovat společnost svobodnou od jakýchkoliv mafiózních vlivů. Papež František o tom píše v poselství ke Dni připomínky obětí mafie. Hlavní oslavy tohoto dne probíhaly včera v kalábrijském městě Locride.

Den připomínky obětí mafie organizuje už přes dvacet let italská nadace Libera. Usiluje tímto způsobem o to, aby žádná z obětí nezůstala anonymní. Přečtení jmen více než 850 obětí mafie je vždy hlavním okamžikem setkání. Letošní připomínky se účastnil italský prezident Sergio Mattarella, jehož bratra zavraždila sicilská v roce 1980. Italský episkopát zastupoval jeho sekretář: „Nejsem tu jako soukromá osoba, ale jako oficiální představitel církve. Chceme tímto způsobem ukázat, že ani v nejmenším nesouhlasíme s přítomností mafie v naší společnosti,“ zdůraznil biskup Nunzio Galantino. Jak dodal, církev v Itálii ve spolupráci s vládou usiluje o „zastavení násilí a nespravedlností rozsévaných všemi zločineckými skupinami působícími v této zemi“.

Před třemi lety se Dne připomínajícího oběti mafie zúčastnil papež František. Setkal se tehdy v Římě s rodinami obětí a vyzval členy mafií, aby změnili svůj život. „Čeká vás peklo, pokud budete na této cestě pokračovat. Vaše peníze a moc jsou potřísněné krví,“ vzkázal František mafiím.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.