Sborník k životnímu jubileu Benedikta XVI.

6.4.2017 

S blížící se devadesátkou emeritního papeže (16.4.2017) se množí ediční počiny, které chtějí připomenout toto významné životní jubileum. Vatikánské nakladatelství (LEV) přichází se sborníkem Cooperatores Veritatis, který vznikl z iniciativy vatikánské nadace Josepha Ratzingera-Benedikta XVI. péčí jejího předsedy, o. Federica Lombardiho, SI. Předmluvou jej opatřil ředitel vatikánského nakladatelství, o. Giuseppe Costa, SDB. Svazek shromažďuje příspěvky třinácti dosavadních nositelů Ratzingerovy ceny za teologii, udílené od roku 2011 nejenom evropským a nejenom katolickým teologům (a také jedné teoložce, biblistce Anne-Marie Pelletierové, které papež František svěřil sepsání meditací k letošní křížové cestě v římském Koloseu). Knihu dnes v podvečer v římském Patristickém institutu Augustinianum představil o. Federico Lombardi, který k jejímu titulu – odvolávajícímu se na biskupské motto Benedikta XVI. – pro naše mikrofony řekl:

“Toto motto velmi dobře vyjadřuje jeho úsilí teologa a služebníka teologie v církvi – tedy vizi služby, která je zcela vzdálena tomu, aby člověk sám sebe kladl na první místo, nýbrž která staví do středu službu pravdě – Pravdě, ztělesněné v Ježíši Kristu. Domnívám se, že toto motto je dobře použitelné pro všechny, kteří se v Ratzingerově škole a podle jeho vzoru nasazují v životě, teologickém bádání a studiu, aby v církvi sloužili pravdě k dobru celého lidstva.“

Soudí předseda vatikánské nadace Josepha Ratzingera – Benedikta XVI. Jak pro bavorskou rozhlasovou stanici Radio Horeb uvedl osobní sekretář Benedikta XVI., oslava devadesátých narozenin emeritního papeže, přesunutá na velikonoční pondělí, se ponese v soukromém, malém rámci, s nanejvýš padesáti pozvanými hosty z Říma a Bavorska. Pokud mu to zdraví dovolí, dostaví se na ni samozřejmě jubilantův starší bratr Georg (93), dodal arcibiskup Gänswein. Z Pentlingu v řezenské diecézi přijede tamní paní starostka, avšak místní biskup kupříkladu zůstane doma. Jak totiž jednou Benedikt XVI. uvedl pro německou katolickou zpravodajskou agenturu, u Ratzingerových a v Bavorsku vůbec se narozeniny příliš neslavily, zato se mnohem větší váha přikládala jmeninám, upomínajícím na křtiny a světce, kteří mají inspirovat naše životy.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.