P. Samir: Tvrdit, že islám je náboženstvím míru, je chybné

7.4.2017 

Tvrzení, že islám je náboženstvím pokoje, je prostě chybné – říká P. Samir Khalil Samir SJ, profesor islamologie z Papežského východního institutu. Najdeme samozřejmě mnoho muslimů toužících po míru, nemohu nicméně číst Korán a tvrdit, že je to kniha zaměřená na mír. Totéž platí o Sunně, knize vyprávění z Mohamedova života – uvedl P. Samir.

V rozhovoru s novináři tento egyptský jezuitský profesor prozradil, že na toto téma osobně hovořil s papežem, který se nicméně k jeho varováním nevyjádřil, nýbrž vysvětlil, že jeho vztah k islámu se zakládá na pozitivních zkušenostech získaných v Argentině v kontaktech s místními muslimy, a vychází rovněž z cíle, jaký si staví. Chce totiž budovat mosty a navazovat přátelství, proto neupozorňuje na negativní aspekty, řekl P. Samir. Ujistil rovněž o tom, že František má nejlepší úmysly a musí dělat to, činí. Dialog je totiž jedinou možnou cestou – potvrdil.

Jezuitský islamolog pocházející z Káhiry se sešel s novináři v kontextu blížící se papežské cesty do Egypta. Zdůraznil, že hlavním problémem dnešního islámu je převaha radikálních proudů, jako je Muslimské bratrstvo, salafité a wahhábismus, které rozhodují o doslovné interpretaci Koránu. „Islám je dnes zablokovaný těmito třemi redukcionistickými tendencemi,“ zdůraznil prof. Samir.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.