Papež Benedikt si přeje „bavorské“ oslavy

12.4.2017 

Na oslavy svých devadesátin, které připadají na velikonoční neděli, se papež Benedikt připravuje v poklidu a s jasnou myslí. Čte církevní otce a je přesvědčen, že když před čtyřmi lety odstoupil z úřadu, postupoval správně – říká v rozhovoru pro italský deník La Repubblica osobní sekretář emeritního papeže, mons. Georg Gänswein.

Své životní jubileum chce papež Benedikt oslavit jen v malém kruhu nejbližších. Největším darem pro něj bude příjezd jeho bratra Georga. Na velikonoční pondělí, tedy den po narozeninách, plánuje také skromnou oslavu „na bavorský způsob“, na kterou přijede také malá delegace z jeho vlasti, včetně tzv. Schützen, tradiční bavorské domobrany, popisuje nejbližší plány mons. Gänswein.

Na „investigativní“ dotazy Paola Rodariho potvrzuje dále, že emeritní papež je v dobré náladě a má zcela jasnou mysl, ačkoliv pociťuje úbytek fyzických sil a při chůzi si vypomáhá chodítkem. Také na klavír hraje méně než ještě před rokem, protože ho ruce méně poslouchají. O světovém dění je stále dobře informován. Sleduje hlavní večerní vydání zpravodajství italské televize, dostává Osservatore Romano, deník italských biskupů Avvenire a další dva německé deníky. Kromě toho mu přichází také pravidelný přehled tisku ze státního sekretariátu.

Jeho oblíbenou četbou byli a zůstávají „jeho velcí učitelé“, církevní otcové, ale těší ho také teologické práce a nepřestává je sledovat. Na dotaz, zda sepsal svoji závěť, osobní sekretář papeže Benedikta přitakává, že jeho duchovním odkazem je kniha o Ježíši Nazaretském, ačkoli sepsal i svou poslední vůli.

Pokud jde o odchod do ústraní, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. „Je přesvědčen, že učinil správnou věc, z lásky k Pánu a pro dobro Církve. V jeho duši je jímavý pokoj, z něhož lze vycítit, že má ve svědomí jistotu, že před Bohem jednal správně,“ dodává mons. Gänswein. Opakuje také to, co papež sám potvrdil v rozhovoru s Peterem Seewaldem, ohledně údajného nátlaku na jeho odchod. "Pokud by skutečně šlo o nátlak, neustoupil by mu. Pochopil, že má vrátit do Pánových rukou to, co od Něho obdržel.“
Novináře rovněž zajímalo, zda někdy zapochyboval o tom, zda se má oblékat do bílého. Podle mons. Gänswaina jde o otázku pro Benedikta zcela irelevantní. Vůbec si ji nekladl, je to pro něho přirozená věc a bílý hábit považuje za oblečení jako jiné.

Papež Benedikt se nenechává vyprovokovat ani těmi, kdo staví do protikladu jeho magisterium a učení papeže Františka: „Při četbě novin a sledování zpráv není možné, aby si Benedikt nevšiml těchto srovnávání, která se občas objevují. Nenechá se však vyprovokovat takovými články ani tvrzeními. Rozhodl se mlčet a zůstat tomuto rozhodnutí věrný." Nemá v úmyslu vstupovat do těchto diskusí, ani pokud jde o poslední dokument, apoštolskou exhortaci Amoris laetitia – kterou ostatně dostal osobně od Františka s věnováním. „Pozorně ji přečetl. Ale obsah nijak nekomentuje, i když jistě vnímá diskusi, která se kolem ní rozvinula, i různé způsoby, jak je reflektována,“ říká osobní sekretář papeže Benedikta, mons. Georg Gänswein.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.