Skončilo devatenácté zasedání Rady kardinálů

26.4.2017 

Tiskový mluvčí Svatého stolce dnes informoval novináře o třídenním (24.-26.4.), právě zakončeném devatenáctém zasedání Rady kardinálů, kterého se s výjimkou středečního dopoledne účastnil také Svatý otec František. Papežův poradní sbor pověřený reformou římské kurie se tentokrát zaměřil zejména na Kongregaci pro evangelizaci národů a Papežskou radu pro novou evangelizaci. Dále se zabýval návrhem reformy vatikánských soudů a personálními otázkami – tedy výběrem a formací laických i duchovních zaměstnanců Svatého stolce. Hovoří Greg Burke:

“Myslím, že je to cosi zásadního, co papežovi leží na srdci – tedy pracovní kultura v rámci Svatého stolce a nepochybně také duch služby. Je tedy třeba mít stále na paměti, že práce ve Vatikánu není běžné pracovní místo, nýbrž služba Svatému otci a Svatému stolci.“

Dalším důležitým projednávaným tématem byl vztah mezi římskou kurií a biskupskými konferencemi, pokračuje vatikánský tiskový mluvčí.

“Všimli jsme si, jak se změnily návštěvy ad limina. Papež spontánně rozmlouvá s biskupy, kterým už se nepředává žádná oficiální promluva. Kardinálové se tedy zamýšlejí nad způsobem účinnější komunikace a služby biskupům. Na druhé straně je tu otázka určitých kompetencí a pravomocí, které možná v některých situacích přejdou přímo na biskupské konference.“

S obvyklými referáty o činnosti nových úřadů, vzešlých z dosavadní reformy, na zasedání Rady kardinálů vystoupili kardinálové Pell (Ekonomický sekretariát), Marx (Ekonomická rada) a O´Malley (Papežská komise pro ochranu nezletilých). Jak sdělil Greg Burke, příští setkání kardinálské devítky se plánuje na polovinu června (12.-14.6.).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.