První plenární zasedání Sekretariátu pro komunikaci

3.5.2017 

Dnes začalo první plenární zasedání Sekretariátu pro komunikaci, který vznikl 27. června 2015 na základě apoštolského listu papeže Františka, nazvaného “Aktuální komunikační kontext”. Novému úřadu římské kurie byl svěřen úkol celkové přestavby, reorganizace a sloučení všech vatikánských institucí, které se dosud zabývaly komunikací, a to tak, aby lépe reagovaly na nároky církevního poslání. Do Sekretariátu pro komunikaci tudíž byly sloučeny Vatikánské televizní centrum, Vatikánské nakladatelství, deník Osservatore Romano, Papežská rada pro sdělovací prostředky, Vatikánský rozhlas, Tiskové středisko Svatého stolce, Vatikánský fotografický a internetový servis a Vatikánské nakladatelství. Plenárního zasedání se účastní prefekt Sekretariátu pro komunikaci, mons. Dario Edoardo Viganò, a jeho sekretář, mons. Lucio Adrian Ruiz, spolu s dalšími představenými daného úřadu (generální ředitel Paolo Nusiner, místoředitel Giacomo Ghisani, teologicko-pastorační ředitelka Nataša Govekarová, technologický ředitel Francesco Masci, ředitel Tiskového střediska Svatého stolce Greg Burke a jeho zástupkyně Paloma Garcíová Ovejerová).

Dodejme, že členy Sekretariátu pro komunikaci papež František jmenoval následující kardinály: Béchara Boutros Raï (Libanon); John Njue, (Keňa); Chibly Langlois (Haiti); Charles Maung Bo, (Myanmar); Leonardo Sandri (prefekt Kongregace pro východní církve); Beniamino Stella (prefekt Kongregace pro klérus), a dále monsignory: Diarmuid Martin, arcibiskup Dublinu (Irsko); Gintaras Grušas, arcibiskup Vilniusu (Litva); Marcello Semeraro, biskup Albana (Itálie); Stanislas Lalanne, biskup Pontoise (Francie); Pierre Nguyên Văn Kham, biskup My Tho (Vietnam); Ginés Ramón García Beltrán, biskup Guadixu (Spagna); Nuno Brás da Silva Martins, pomocný biskup Lisabonu (Portugalsko).

Ke členům nově zřízeného úřadu náleží také tři laici: Kim Danielsová, poradkyně Biskupské konference USA pro komisi ad hoc o náboženské svobodě; Markus Schächter, profesor mediální etiky na jezuitské vysoké škole filosofie v Mnichově; a Leticia Soberónová Mainerová, psycholožka a odbornice v oblasti komunikací, která již působila jako poradkyně Papežské rady pro sdělovací prostředky.

Plenární zasedání Sekretariátu pro komunikaci potrvá do pátku 5. května, přičemž na čtvrteční dopoledne je plánována papežská audience.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.