Papež: Reforma médií mírně, inteligentně, ale také s trochou dobrého násilí

4.5.2017 

Úřad, který má zavést „nový komunikační systém Svatého stolce” a zamýšlet se „nad navýsost aktuálním a podmanivým tématem, jakým je digitální kultura”. Takový je, řečeno slovy papeže Františka, úkol Sekretariátu pro sdělovací prostředky (komunikaci), který vzešel z reformy římské kurie. Petrův nástupce jeho členy přijal v rámci prvního plenárního zasedání, které se zabývá „novými způsoby sdílení evangelia milosrdenství všem národům a v srdcích různých kultur, prostřednictvím médií, která nový digitální kontext dává k dispozici našim současníkům.

„Tento úřad, který 27. června oslaví dva roky – a sfoukne dvě svíčky na dortu – plně ukazuje probíhající reformu. Tohoto slova se nesmíme bát – reforma neznamená, že vše trochu nabílíme, nýbrž dáme věcem novou formu a jinak je zorganizujeme. Je třeba ji uskutečňovat inteligentně a mírně, avšak je zde rovněž přítomna – dovolte mi ten výraz – trocha násilí, ale dobrého násilí, vedoucího k reformě. Váš úřad je nová skutečnost, která činí nevratné kroky. Nejde zde o pouhou koordinaci či sloučení předchozích úřadů, nýbrž o vytvoření zcela nové instituce.”

Nynější komunikační kontext je totiž charakterizován rozvojem digitálních médií a různými konvergenčními a interakčními faktory, což vyžaduje opětovné promyšlení informačního systému Svatého stolce a také jeho reorganizaci. Ta se má na základě vyhodnocení všeho, co dosud vzniklo v komunikační oblasti Apoštolského stolce, rozhodně ubírat směrem k integraci a jednotné gesci, citoval papež František z motu proprio, kterým před dvěma lety ustavil Sekretariát pro sdělovací prostředky.

„Tímto způsobem bude komunikační systém Svatého stolce stále lépe reagovat na požadavky církevního poslání”.

Takovýto nový komunikační systém, pokračoval papež, by měl splňovat požadavky takzvané “digitální konvergence”. Zatímco v minulosti měl každý způsob komunikace své vlastní kanály – psané slovo se vyjadřovalo prostřednictvím novin a knih, obraz skrze fotografii, film či televizi, mluvené slovo a hudba pomocí rozhlasu a kompaktních disků, dnes jsou všechny tyto formy komunikace přenášeny jediným kódem, který využívá dvojkové soustavy.

„V tomto rámci tedy deník L´Osservatore Romano, který se v příštím roce stane součástí nového úřadu, bude muset hledat nové a jiné způsoby, jak se dostat k vyššímu počtu čtenářů, než jsou ti, které se mu podaří oslovit na papírovém formátě. Také Vatikánský rozhlas, který je už léta celkem internetových portálů, je nutné zvážit podle nových vzorců a přizpůsobit požadavkům našich současníků. Co se týče rozhlasové služby, rád bych poukázal na úsilí, vyvíjené vůči zemím s malými technologickými možnostmi – mám na mysli kupříkladu Afriku – v souvislosti s racionalizací krátkých vln, které, jak bych chtěl zdůraznit, nikdy nebyly zrušeny.”

Reagoval římský biskup na vyjádření obav africké církve z možných škrtů rozhlasového vysílání, což by odporovalo vůdčím kritériím nového úřadu – tedy apoštolskému a misionářskému měřítku.

„A to se zvláštním zřetelem na situace znevýhodnění, chudoby, obtíží, a za vědomí, že také na takové okolnosti je nezbytné hledat vhodná řešení. Tak bude možné přinášet evangelium všem lidem a zhodnotit lidské zdroje, aniž bychom nahrazovali komunikaci místních církví, a zároveň podporovat církevní společenství, která to mají nejvíce zapotřebí.”

Papež František připomenul, že Sekretariát pro komunikaci, do kterého se za několik měsíců začlení také Vatikánské nakladatelství a tiskárna, má uchovávat cenné historické bohatství svých původních institucí, avšak nikoli jako krásné a zajímavé muzeum, nýbrž jako silný podnět do budoucnosti. To předpokládá také úsilí o formaci personálu a jeho doškolování.

„Nepodlehněme pokušení přilnutí ke slavné minulosti, nýbrž se naopak zapojme do týmové práce, abychom lépe reagovali na nové výzvy komunikace, které nám klade dnešní kultura, a to beze strachu a bez představ o apokalyptických scénářích”.

Vyzýval Svatý otec, který v závěru promluvy pozdravil nově jmenované poradce Sekretariátu pro sdělovací prostředky a vyjádřil vděčnost všem členům nového úřadu, jež se zapojili do práce v tak důležité a delikátní oblasti církevního poslání, jakou je předávání informací.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.