Papež Portugalcům: Svěřím Panně Marii všechny lidi, nikoho nevyjímaje

11.5.2017 

Přicházím k vám v Mariině jménu, abych se s radostí dělil o evangelium naděje a pokoje - říká papež František ve zvláštním videoposelství, které včera večer adresoval obyvatelům Portugalska. Ujišťuje v něm, že by velice rád přijal jejich pozvání k návštěvě dalších měst a společenství, ale v této chvíli to nebylo možné. Všechny však zve k setkání u nohou Panny Marie Fatimské:

„Chci stanout před Pannou Marií jako pastýř všeobecné církve a přinést jí kytici nejkrásnějších »květů«, jaké Ježíš svěřil do mojí péče, totiž bratry a sestry celého světa, vykoupené Jeho krví, nikoho nevyjímaje. Potřebuji k tomu vás všechny. Potřebuji vaši jednotu (ať už fyzickou či duchovní, důležité je, aby vycházela ze srdce), abych shromáždil tuto svoji kytici, svoji »zlatou růži«. Tak z nás vytvořím »jedno srdce a jednu duši« a svěřím vás Panně Marii s prosbou, aby každému z vás pošeptala: »Mé Neposkvrněné Srdce bude tvým útočištěm a cestou, která tě povede k Bohu« (Zjevení z června 1917)“.

Papež František připomíná, že heslo provázející jeho pouť „S Marií, poutníkem naděje a pokoje“ představuje jakýsi program obrácení. Děkuje zároveň za modlitby provázející tuto událost a oslavy 100. výročí zjevení, které – jak zdůrazňuje – otevírají srdce a připravují na přijetí Božích darů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.