Stovky mrtvých a lidé hledající útočiště na misijních stanicích

17.5.2017 

Stovky mrtvých a zástupy lidí hledajících útočiště v kostelech a na misiích. Přestože se zdálo, že začíná nová éra a několikaletá občanská válka utichne, Středoafrická republika se znovu pohroužila do krvavých konfliktů. V posledních týdnech opět s plnou silou vypukly boje. V kraji kolem Alindao (foto místního kostela) na východě země bylo zabito nejméně 130 civilistů. Ani v západní části, kde pracují polští misionáři, není situace o mnoho lepší. O útoku na městečko Niem informuje P. Mirosław Gucwa, generální vikář diecéze Bouar, angažovaný rovněž v rozhovorech s povstalci v rámci Mezinárodní mírové platformy:

„Jde o lokalitu ležící 60 km od Bouaru, který je sídelním městem naší diecéze. V tamní farnosti pracují italští misionáři. Sestry vedou školu a nemocnici a otcové jim v tom pomáhají. Žije tam celkově asi 17 tisíc lidí. Právě tam došlo k útoku, při kterém bylo několik desítek lidí zabito. Ostatní utekli ze svých domovů. Zůstalo pouze 600 lidí, kteří se uchýlili na pozemek patřící farnosti. Ti lidé velmi trpí, protože k nim nedochází v podstatě žádná humanitní pomoc. Počínaje městem Niem při hranici s Kamerunem, Čadem a Súdánem, jsou všude stanoviště ozbrojených skupin. Situace se bohužel nelepší. Zdálo se, že zvolení nové vlády a posílení mezinárodních vojsk dopomůže k nápravě. Došlo k tomu však pouze v hlavním městě, kde je situace poměrně stabilní. Ve zbývajících oblastech je nadále nebezpečně. Na venkově stále působí ozbrojené skupiny, které mezi sebou válčí, a kvůli tomu nepřestávají umírat nevinní lidé.“

Kardinál Dieudonné Nzapalainga, který v těchto dnech navštívil oblasti nejvíce poznamenané konflikty na východě země, apeloval na okamžité zastavení krvavých bojů, složení zbraní a návrat k jednacímu stolu. Po pouti papeže Františka do této africké země a prezidentských volbách se situace upokojila. Současné události však ukazují, že konec občanské války a návrat trvalého míru zůstává v nedohlednu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.