Neřešme neshody demonstrací síly, řekl papež novým velvyslancům

18.5.2017 

Kazachstán, Mauritánie, Nepál, Niger, Súdán, Trinidad a Tobago – velvyslanci této šestice států, dvě ženy a čtyři muži, dnes papeži Františkovi předali pověřovací listiny. Římský biskup v Klementinském sále Apoštolského paláce přivítal jmenovitě paní M´Haiham (foto), která byla jmenována vůbec první ambasadorkou Mauritánské islámské republiky u Svatého stolce po loňském prosincovém navázání diplomatických vztahů. Pro nás může být zajímavé, že další člen diplomatického sboru akreditovaného u Svatého stolce ovládá češtinu – kazachstánská velvyslankyně Zhanar Aitzhanová totiž získala doktorát na pražské Karlově univerzitě. Papež v promluvě k novým velvyslancům poukázal na složitost současné mezinárodní scény, nad kterou se stahují hustá mračna, což nutně vyžaduje vědomé jednání posilující mír a zmírňující napětí.

„Mezi činitele vyostřující problémy náleží ekonomie a finančnictví, které se namísto služby konkrétnímu člověku zařídily tak, aby sloužily samy sobě a vymaňovaly se z kontroly veřejné moci. Té sice nadále přísluší zodpovědnost za obecné dobro, avšak chybí jí nezbytné páky k tomu, aby usměrnila nezřízenou lačnost několika jedinců.“

Kromě toho, pokračoval papež František, v dnešním světě vnímáme rostoucí náchylnost k užití síly – a to nikoli jako nejzazšího řešení, nýbrž téměř jako jednoho z mnoha nabízejících se prostředků, aniž by se hlouběji zvažovaly důsledky těchto sklonů. Dalším přitěžujícím faktorem je fundamentalismus – tedy zneužívání náboženství k ospravedlnění žízně po moci a manipulace se svatým Božím jménem k beozhlednému prosazování vládychtivých plánů. Jednou z reakcí na tuto degradaci má být budování zodpovědné ekonomiky a finančnictví, upozornil papež.

„Dále je zapotřebí řešit neshody pomocí odvážně trpělivého dialogu a diplomacie, setkáváním a mírovými snahami, a nikoli ukázkami síly a jejího unáhleného a neuváženého nasazení. Kromě toho je důležité izolovat kohokoli, kdo by chtěl přeměnit náboženskou příslušnost v důvod k nenávisti vůči druhým lidem.“

Těm, kdo takto hanobí Boží obraz, je nutné bránit společným úsilím a dokázat, že Jeho jméno je nadále ctěno. Jak? Záchranou životů, a nikoli jejich zabíjením, snahou o smíření a mír, a nikoli rozdělením a válkami, milosrdenstvím a soucitem, a nikoli surovou lhostejností. Pouze tak učiníme konkrétní kroky kupředu ve věci míru a spravedlnosti, zakončil Petrův nástupce svou dnešní promluvu k novým velvyslancům.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.