Sytit se eucharistickým Ježíšem znamená s důvěrou se Mu svěřit

18.6.2017 

Promluva papeže před modlitbou Anděl Páně, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

V Itálii a v mnoha zemích je tato neděle slavností Těla a Krve Páně – někdy se užívá výrazu Boží Tělo, latinsky Corpus Domini nebo Corpus Christi. Každou neděli se církevní společenství semkne kolem eucharistie, svátosti ustanovené Ježíšem při Poslední večeři. Nicméně každý rok máme to potěšení z liturgické slavnosti tohoto ústředního tajemství víry, abychom tak dali plný výraz svému klanění se Kristu, jenž se dává jako pokrm a nápoj spásy.

Dnešní evangelium svatého Jana podává část promluvy o chlebu života (srov. 6, 51-58). Ježíš prohlašuje: „Já jsem ten chléb živý, který sestoupil z nebe. [...] Chléb, který já dám, je mé tělo, obětované za život světa! (v.51). Chce říci, že Jej Otec poslal na svět jako pokrm věčného života, a proto obětuje sám sebe, svoje tělo. Ježíš totiž na kříži daroval svoje tělo a prolil svoji krev. Ukřižovaný Syn člověka je pravý velikonoční Beránek, který vyvádí z otroctví hříchu a vede cestou do zaslíbené země. Eucharistie je svátost Jeho darovaného těla, kterým dává život světu. Kdo jí tento pokrm, zůstává v Ježíši a žije skrze Něho. Asimilovat Ježíše znamená být v Něm, stát se syny v Synu.

Ježíš se stejně jako k Emauzským učedníkům připojuje v eucharistii k nám, poutníkům dějin, aby v nás živil víru, naději a lásku, utěšoval nás ve zkouškách a byl nám oporou v nasazení za spravedlnost a pokoj. Tato solidární přítomnost Božího Syna existuje všude: ve městech i na vesnicích, na Severu i Jihu světa, v zemích s křesťanskou tradicí i v zemích, kde je evangelizace na začátku. A v eucharistii nabízí Sebe sama jako duchovní sílu, aby nám pomáhal uvádět do praxe svoje přikázání – milovat jako On miloval nás – vytvářením přívětivého společenství otevřeného potřebám všech, zejména těch nejslabších, chudých a strádajících lidí.

Sytit se eucharistickým Ježíšem také znamená s důvěrou se Mu svěřit a nechat se Jím vést. Jde o to přijmout Ježíše na místo vlastního „já“. Tímto způsobem nezištná láska, obdržená od Ježíše přijímáním eucharistie a působením Ducha svatého, živí lásku k Bohu a bratřím i sestrám, které denně cestou potkáváme. Živeni Kristovým Tělem budeme se stávat stále více a konkrétněji Jeho mystickým Tělem. Připomíná nám to apoštol Pavel: „Kalich požehnání, který žehnáme – není to účast v Kristově krvi? Chléb, který lámeme – není to účast v Kristově těle? Protože je to jeden chléb, tvoříme jedno tělo, i když je nás mnoho, neboť všichni máme účast na jednom chlebě“ (1 Kor 10,16-17).

Panna Maria, která byla s Ježíšem – Chlebem života - neustále sjednocena, ať nám pomáhá objevovat krásu eucharistie, s vírou se jí živit a žít ve společenství s Bohem a bratřími.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.