Papež: Živeni Kristovým Tělem budeme se stávat Jeho mystickým tělem

18.6.2017 

Na Svatopetrském náměstí se dnes v poledne sešlo asi 10 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Ve své promluvě se papež František věnoval slavnosti Těla a Krve Páně, jež v Itálii připadá na tuto neděli, a v samotném závěru řekl:

Sytit se eucharistickým Ježíšem také znamená s důvěrou se Mu svěřit a nechat se Jím vést. Jde o to přijmout Ježíše na místo vlastního „já“. Tímto způsobem nezištná láska, obdržená od Ježíše přijímáním eucharistie a působením Ducha svatého, živí lásku k Bohu a bratřím i sestrám, které denně cestou potkáváme. Živeni Kristovým Tělem budeme se stávat stále více a konkrétněji Jeho mystickým Tělem. Připomíná nám to apoštol Pavel: „Kalich požehnání, který žehnáme – není to účast v Kristově krvi? Chléb, který lámeme – není to účast v Kristově těle? Protože je to jeden chléb, tvoříme jedno tělo, i když je nás mnoho, neboť všichni máme účast na jednom chlebě“ (1 Kor 10,16-17).
Panna Maria, která byla s Ježíšem – Chlebem života - neustále sjednocena, ať nám pomáhá objevovat krásu eucharistie, s vírou se jí živit a žít ve společenství s Bohem a bratřími.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před nedělní modlitbou Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě papež František upozornil na kalendář OSN:

Na pozítří připadá Světový den uprchlíků vyhlášený Spojenými národy. Jeho letošní téma zní: Více než kdykoli předtím musíme dnes stát po boku uprchlíků. Konkrétní pozornost je upřena na ženy, muže a děti na útěku před konflikty, násilím a pronásledováním. V modlitbě pamatujme také na ty, kdo přišli o život na moři nebo během úmorných cest po zemi. Jejich příběhy bolesti a naděje mohou být příležitostí k bratrskému setkání a opravdovému vzájemnému poznání. Osobní setkání s uprchlíky totiž rozptyluje obavy i pomýlené ideologie, stává se faktorem růstu v jednotě a může vytvářet prostor pro city otevřenosti i pro budování mostů.“

Vyjádřil blízkost obětem požáru v Portugalsku:

Vyjadřuji svoji blízkost drahému portugalskému lidu v souvislosti s ničivým požárem, který zachvátil lesy kolem Pedrógão Grande, připravil o život mnoho lidí a způsobil četná zranění. Mlčky se pomodleme...

Pozdravil delegaci ze Středoafrické republiky a OSN:

Zvláštní pozdrav adresuji kvalifikované delegaci Středoafrické republiky a Spojených národů, které jsou v těchto dnech v Římě na setkání pořádaném Komunitou Sant´Egidio. Nosím v srdci návštěvu, kterou jsem v této zemi vykonal před dvěma roky, a doufám, že s pomocí Boží a s dobrou vůlí všech bude plně nastoupen a posílen mírový proces, který je nezbytnou podmínkou rozvoje.

Pozval k účasti na podvečerní papežské liturgii Těla a Krve Páně před římskou katedrálou na Lateránu:

Dnes večer na nádvoří před bazilikou Svatého Jana na Lateránu budu sloužit mši svatou, po níž bude následovat procesí s Nejsvětější svátostí do baziliky Panny Marie Větší. Všechny zvu k účasti – i duchovní. Mám na mysli zejména klauzurní komunity, nemocné a vězně. V tom pomáhají také rádio a televize.

A zmínil svoji plánovanou úterní soukromou cestu do dvou obcí poblíž Mantovy a Florencie spojených se jmény dvou v Itálii známých kněží:

Toto úterý se vydám na pouť do obcí Bozzolo a Barbiana, abych vzdal hold donu Primo Mazzolarimu a donu Lorenzo Milanimu, dvěma kněžím, kteří nabízejí poselství, jehož je nám dnes velmi zapotřebí. Také v tomto případě děkuji všem, zvláště kněžím, kteří mne budou doprovázet svojí modlitbou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.