Arcibiskup Auza varuje před ideologickou kolonizací

19.6.2017 

Některé západní státy využívají svých vlivů, aby vnutily jiným svůj vlastní přístup k hodnotám v otázkách jako jsou interrupce, manželství nebo ideologie gender – uvedl představitel Svatého stolce v newyorském sídle OSN. Arcibiskup Bernardito Auza připomněl, že František nazývá tento jev „ideologickou kolonizací“. Ve skutečnosti jde o válku, jejíž zbraní je vnucování idejí a vynucování morálních a legislativních změn.

Vatikánský diplomat ocenil postoj afrických biskupů, kteří před dvěma lety společně vystoupili proti této nové diktatuře. Konstatovali tehdy, že pod záminkou svobody, zrovnoprávnění, demokratizace a rozvoje se dnes obrozuje duch kolonialismu. Požádali proto mezinárodní společenství, aby respektovalo důstojnost afrických společností.

Arcibiskup Auza to připomněl v poselství pro mezinárodní setkání katolických poslanců v mexickém Guadalupe. „Katoličtí právníci by si měli brát příklad z odvahy afrických biskupů a pomáhat svým zemím, aby se dokázali postavit této nové formě nevolnictví,“ uvedl stálý pozorovatel Svatého stolce v OSN.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.