Kardinál Pell obviněn australskými soudy ze sexuálního zneužívání nezletilých

29.6.2017 

Australská justice obžalovala prefekta Ekonomického sekretariátu, kardinála George Pella, ze sexuálního zneužívání nezletilých, ke kterému mělo dojít před několika desetiletími v počátcích jeho kněžské služby. Australský kardinál, který náleží také do papežova poradního sboru devíti kardinálů, byl předvolán, aby 18. července vypovídal před soudem v Melbourne. Dnes dopoledne vystoupil v Tiskovém středisku Svatého stolce, aby potvrdil svou nevinu a popsal zběsilou kampaň, kterou proti němu rozpoutala australská média.

„Tyto záležitosti se už probírají dva roky a vše prosakuje do sdělovacích prostředků. Nemohl jsem se dočkat, až se věc konečně dostane před soud, abych se mohl obhájit a očistit své jméno. Obvinění jsou nepravdivá, protože už jen pouhá představa sexuálního zneužívání se mi hnusí“, uvedl šestasedmdesátiletý kardinál. Jak dodal, papež František byl již řadu měsíců o kauze průběžně informován. Nyní dočasně uvolnil prefekta Ekonomického sekretariátu z úřadu, aby si ve vlasti mohl napravit reputaci a poté se vrátit k práci do Říma.

Tiskový mluvčí Svatého stolce Greg Burke ve zvláštním prohlášení uvedl, že Svatý stolec respektuje práci australských soudů, avšak zároveň připomíná, že kard. Pell opakovaně a otevřeně odsoudil zneužívání nezletilých jako nemorální a nepřípustný skutek, v minulosti vždy spolupracoval s australskými vyšetřujícími úřady a podpořil založení Papežské komise na ochranu nezletilých. Za kardinálovy nepřítomnosti budou až do nového rozhodnutí řídit běžný chod Ekonomického sekretariátu jeho sekretáři, sdělil dále vatikánský tiskový mluvčí a zdůraznil, že Svatý otec oceňuje tříletou poctivou práci australského kardinála v římské kurii, jeho energické úsilí o ekonomickou a administrativní reformu a aktivní účast v Radě kardinálů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.