Plané řečnění mír nezajistí, říká misionář ve Středoafrické republice

6.7.2017 

Nová vlna násilí, která si vyžádala stovky mrtvých, v posledních týdnech opět zachvátila Středoafrickou republiku. A to navzdory dohodě o příměří, kterou 19. června v Římě podepsala vláda s představiteli muslimských a křesťanských ozbrojených skupin. Jedině v hlavním městě Bangui panuje relativní klid, zatímco v jiných městech a obcích (Alindao, Bangassou, Bria, Kaga-Bandoro atd.) se střílí.

„Zabarikádovali jsme se na faře. Je nutné, aby se to ve světě někdo dozvěděl“, napsal před pár dny na facebookový profil o. Jean-Alain Zembi, farář městečka na jihovýchodě země, asi 1000 km od Bangui, které napadly blíže neidentifikovatelné ozbrojené skupiny. Jak dále popsal pro agenturu Afp, ve farnosti se ukrylo půldruhého tisíce lidí. Obyvatelé dvacetitisícového městečka se rozprchli poté, co jim útočníci zapálili domy. „Nemáme potraviny ani pitnou vodu. OSN nám dovezla dva barely vody, nic víc“, vysvětluje dále o. Zembi, který na vlastní nebezpečí vychází do okolí fary, aby pohřbíval nalezené mrtvé do společných hrobů. „Rakve totiž nemáme“, dodává.

Dramatická je situace také v Bozoum, městě vzdáleném asi 400 km od hlavního, uvedl pro naše mikrofony karmelitánský misionář, o. Aurelio Gazzera:

“Situace ve Středoafrické republice se nikdy neuklidnila. Vláda jako by neexistovala, vojáci mírové mise OSN nepůsobí příliš účinně a hlavně nejsou přítomni na celém území. Církev dělá skutečně hodně, ale pokud chceme dospět k příměří, musíme nejprve lidi přimět k rozumu, k tomu, aby odložili zbraně dříve, než budou podepisovat mírové smlouvy či cokoli jiného. Na druhé straně je třeba vyvinou také určitou sílu, což vláda odmítá vzít v úvahu, a v důsledku toho se chová také OSN. Odzbrojení by mělo proběhnout seriózně, konkrétně, podle předem stanoveného plánu. Nikoli jen planými řečmi, které k ničemu nevedou.“

Také mezinárodní společenství se k dění ve Středoafrické republice staví nejednotně a zmateně. To, co bylo řečeno o mírové misi OSN, která má v oblasti k dispozici 10 tisíc mužů (!), platí rovněž o diplomacii. Jedinou záchranou pro trýzněnou zemi se tak může stát období dešťů, jehož silné lijáky od července do října zamezí dalším bojům.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.