Okružní list Kongregace pro bohoslužbu a svátosti o kvalitě chleba a vína pro eucharistii

8.7.2017 

Biskup má ve své místní církvi „bdít nad kvalitou chleba a vína určených ke slavení eucharistie a nad těmi, kdo je připravují“. Připomíná to Kongregace pro bohoslužbu svátosti v okružním listu určeném biskupům a datovaném na slavnost Božího těla, tedy 15. června letošního roku.

Vatikánský úřad pro liturgii upozorňuje na skutečnost, že zatímco donedávna byla příprava hostií a vína pro eucharistii téměř výsadou řeholních komunit, dnes je lze získávat v obchodech nebo objednat přes internet. Kongregace proto doporučuje ordinářům, aby vydali příslušné směrnice a aby kvalitu „eucharistické matérie“ garantovaly příslušné certifikáty.
Biskupové mají svým kněžím připomínat povinnost dohlížet na ty, kdo připravují chléb a víno k liturgii, i na kvalitu matérie samotné. Producenty hostií a vína mají informovat o závazných normách a požadovat jejich naprosté dodržování.

List připomíná ustanovení zakotvená v Kodexu kanonického práva (kan. 924) a ve Všeobecných pokynech k Římskému misálu (319-323) a dále vysvětlené v instrukci Kongregace pro bohoslužbu a svátosti „Redemptionis Sacramentum“ z roku 2004. Chléb užívaný k Nejsvětější oběti má být nekvašený, čistě pšeničný a čerstvě upečený. Přidávání jakýchkoliv dalších přísad, jako ovoce, cukr nebo med, je vážným přestupkem. Hostie mají připravovat poctiví a kompetentní lidé, kteří k tomu mají odpovídající nástroje. Víno užívané při eucharistii má být přírodní, z vinných hroznů, čisté a nezkažené, bez příměsi jiných substancí. Přechovávat se má náležitým způsobem, aby nezkvasilo. Zakázáno je užívat „víno, jehož pravost a původ je pochybný“, protože v tomto případě jde o platnost svátosti. Pod žádnou záminkou nelze užívat k tomuto účelu jiných nápojů.

List připomíná také normy Kongregace pro nauku víry z roku 2003o „užívání chleba s nízkým obsahem lepku a moštu jako eucharistické matérie“. Zatímco hostie zcela zbavené lepku „jsou neplatnou eucharistickou matérií“, je možné užívat hostie s jeho sníženým obsahem, kde jeho množství dostačuje „k upečení chleba“, aniž by bylo nutné dodávat další přísady. K eucharistii je přípustné použít také mošt, tedy čerstvou šťávu z hroznů, jejíž proces kvašení je zastaven způsobem, který nemění její podstatu, jako je například mražení.
V roce 2013 Kongregace pro bohoslužbu a svátosti rovněž rozhodla, že při eucharistii lze používat chléb a víno, k jejichž výrobě bylo využito geneticky modifikovaných organismů.

V dnes zveřejněném listě vatikánský úřad pro liturgii shrnuje také některé praktické směrnice pro episkopáty: „Vzhledem ke složitosti situace a okolností a k zanikající úctě k posvátnému, se jeví jako nezbytné, aby kompetentní autorita ustanovila instanci, která bude účinně zajišťovat kvalitu eucharistické matérie na straně producentů, stejně jako její odpovídající distribuci a prodej.“ Biskupská konference může určit „jednu či více řeholních kongregací nebo jinou instituci,“ s cílem ověřovat v dané zemi „produkci, uchovávání a prodej chleba a vína k eucharistii“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.