Papež: Měli bychom si občas připomenout, kolik jsme stáli Boží lásku

9.8.2017 

Dnešní generální audience se z důvodů velkého horka konala opět v klimatizované aule Pavla VI. za účasti sedmi tisíc lidí. Na úvod byla z Lukášova evangelia přečtena epizoda o Ježíši a kající hříšníci během hostiny v domě jednoho farizeje (Lk 7,44.47-50). Tato žena na znamení úcty pomazala Ježíšovi drahým olejem nohy a dostalo se jí od Pána odpuštění, což mezi ostatními farizeovými hosty vzbudilo nevoli. Papež František svoji katechezi zakončil slovy: „Prospěje nám přemýšlet o tom, že se Bůh nerozhodl vytvořit svoji církev z lidí, kteří nikdy nepochybili. Církev je lidem hříšníků, kteří zakusili Boží milosrdenství a odpuštění. Petr poznal více pravdy o sobě samém, když uslyšel kokrhání kohouta než ze všech svých velkodušných předsevzetí, která jej nadýmala a vyvolávala v něm dojem, že je nadřazen nad ostatní.
Bratři a sestry, všichni jsme ubozí hříšníci, potřebujeme Boží milosrdenství, které má sílu nás denně proměňovat a dodávat nám naději. A dělá to! A lidem, kteří pochopili tuto základní pravdu, dává Bůh to nejkrásnější poslání na světě, totiž mít rád bratry a sestry a hlásat milosrdenství, které On nikomu neupírá. A toto je naše naděje. Jděme tedy vpřed s důvěrou v Ježíšovu milosrdnou lásku.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Papež František potom obrátil pozornost k aktuálnímu mezinárodnímu dění.

Byl jsem hluboce zarmoucen krveprolitím, ke kterému došlo minulou neděli v Nigérii uvnitř kostela, kde byli zabiti nevinní lidé. Bohužel, dnes ráno došly zprávy o vražedném násilí proti křesťanským komunitám ze Středoafrické republiky. Pevně doufám, že ustane každá forma nenávisti a násilí a nebudou se již opakovat tak ohavné zločiny na místech náboženského kultu, kam přicházejí věřící k modlitbě. Pamatujme na svoje bratry a sestry z Nigérie a Středoafrické republiky. Pomodleme se za ně všichni společně: Zdrávas Maria...

Dodejme, že o krveprolití ve Středoafrické republice informoval komboniánský biskup Jose Aguirre Muñoz, španělského původu, který tam působí. Oznámil, že misie Gambo, asi 75 kilometrů od Bangassou byla přepadena, přičemž bylo usmrceno přibližně 50 lidí.

Na závěr generální audience, zakončené jako obvykle společnou recitací modlitby Páně, Petrův nástupce udělil všem apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.