Nezřetelná hranice mezi obchodováním s migranty a humanitární pomocí

11.8.2017 

„Právě kvůli obraně těch nejslabších si nemůžeme dovolit riskovat ani jen pomyslně, což by bylo projevem velké naivity, že poskytneme, byť jen falešnou záminku k obvinění, že spolupracujeme na obchodování s lidmi“ – prohlásil předseda Italské biskupské konference, kardinál Gualtiero Bassetti (foto) v homilii na svátek sv. Vavřince v katedrále v Perugi s poukazem na vyšetřování některých nevládních organizací Italským státním zastupitelstvím ze spoluúčasti na obchodu s migranty. Ze slov italského kardinála, kterého před třemi roky jmenoval papež František, lze usoudit, jak dramatické je odhalení týkající se některých nevládních organizací angažujících se v realizaci politických plánů řízené migrace. Nemíří samozřejmě proti Svatému stolci, ani proti obecnému postoji křesťanské lásky, ba právě naopak. Jsou projevem snahy, aby verbální pobídky k pohostinnosti vůči migrantům adresované jednotlivým věřícím a církevním institucím v dnešním medializovaném světě nebyly zasazovány do kontextu náborové propagandy sofistikovaného obchodu s levnými pracovními silami.

V souvislosti s důkazy mluvícími o spolupráci některých specializovaných neziskovek na tomto obchodu vypracovalo italské ministerstvo vnitra opatření, která tomu mají čelit. Mezi těmito opatřeními je také požadavek, aby osádky lodí těchto neziskovek, které se nezřídka plaví pod vlajkami mimoevropských států, měly povinnost přijímat na svoji palubu také ozbrojené příslušníky bezpečnostních složek, které by mohly zakročit proti obchodníkům s lidmi, s nimiž mohou přijít do kontaktu. Mnohé neziskovky však tato opatření odmítly přijmout a také někteří představitelé církevních institucí v Itálii vyjádřili neochotu podřídit se tomuto opatření.

Italské vydání internetového deníku Huffingtonpost přineslo zprávu o návštěvě italského ministra vnitra Marco Minnitiho na vatikánském státním sekretariátě, aby zde vysvětlil pozici Italské republiky. Citované vyjádření kardinála Bassettiho, předsedy Italské biskupské konference, je výrazem změny v dosavadní rétorice italských církevních institucí, pokud jde o problematiku obchodu s migranty. Právě ten je totiž hybnou silou pro tisícovky lidí, kteří denně vyplouvají z Libye a jsou přijímáni v Itálii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.