Nuncius v Sýrii: Násilí všeobecně pokleslo

15.8.2017 

V Sýrii za nezájmu médií pokračují boje kolem města Raqqa, jež bylo centrem islamistických žoldnéřů, a také v Idlíbu, kam byli teroristé po porážce odsunuti z Aleppa a nyní tam bojují mezi sebou. Vatikánský rozhlas se spojil telefonicky s tamějším apoštolským nunciem v Damašku, kardinálem Mariem Zenarim(foto), aby se jej zeptal, jak prožívají dnešní slavnost syrští křesťané.

Slavnost Nanebevzetí se tady u východních církví – katolických i pravoslavných – nazývá Zesnutí Bohorodičky. Dogma je stejné. Pozoruhodné je však, že všechny východní církve – samozřejmě i latinská – ji liturgicky slaví ve stejný den. Lidé přicházejí do kostelů, zpívají se mariánské hymny a předchází také půst.

Kristovu Matku ctí také muslimové. Lze říci, že náboženská svoboda v Sýrii nadále existuje?

„Pokud jde o Sýrii, vždycky zde byla dostatečná náboženská svoboda a vzájemný respekt jedněch vůči druhým. Muslimové ctí Kristovu matku také. Je zmíněna v Koránu. Je jí prokazována velká úcta, protože muslimové považují Ježíše za velkého proroka. Účastní se tedy i sváteční atmosféry této slavnosti. Tento rok, který je sedmým rokem války, se vyznačuje všeobecným poklesem násilí, třebaže v některých zónách je ještě mnoho utrpení. Zejména v kraji kolem Raqqa je mnoho lidí, kteří byli nuceni uprchnout. Mluví se přibližně o 200 tisíci lidech. Je však naděje, že se situace zlepší.“

Lze proto říci, že po sedmi letech války a násilí svítá křesťanské obci více naděje?

Řekl bych, že ano. V této chvíli myslím zvláště na tři farnosti, které jsou v zóně u města Idlíb. Celkem je tam 700 věřících a přes všechna omezení tam mohou denně slavit liturgii a modlit se, tedy i v tento den. Zdejší mariánská zbožnost je velmi, velmi silná. Jsou zde četné kostely, kláštery a nepochybně tu stoupá k nebi mnoho modliteb za mír a smíření v Sýrii.

Katolická církev je v Sýrii na čele, pokud jde o opatřování humanitární pomoci a o dialog. Jaké jsou zprávy z této oblasti?

Děkujeme katolickým společenstvím celého světa za nepřetržitou pomoc, kterou nám posílají. Zdejší církve se stále více zdokonalují, pokud jde o její rozdělování mezi křesťany i nekřesťany. Mám na mysli zejména východní Aleppo, které bylo zcela zničeno a kde jsou již od ledna otevřena nová centra syrské Charity distribuující veškerou pomoc. Je to zcela muslimská zóna. Někteří se tomu diví a ptají se, co tady vy, křesťané, děláte? Jsou to znaky naší přítomnosti v Sýrii, tedy otevřenosti vůči všem.

Říká pro Vatikánský rozhlas kardinál Mario Zenari, apoštolský nuncius v Sýrii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.