Papežův tvít komentuje boloňský arcibiskup Zuppi

17.8.2017 

„Nic nebrání životu a růstu v přátelství s nebeským Otcem a dosvědčování Jeho nekonečné dobroty a milosrdenství všem,“ vzkazuje dnes papež František uživatelům sítě Twitter, kde jeho psaná sdělení odebírá v osmi jazycích na 35 milionů lidí. Ani uprostřed léta neponechává stranou ústřední téma křesťanského života, ke kterému se v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas vyjadřuje boloňský arcibiskup Matteo Zuppi (foto), jehož diecéze se připravuje na říjnovou návštěvu Svatého otce.

Milosrdenství volá po milosrdenství a rozmnožuje milosrdenství. Možná si někdy myslíme, že milosrdenství je cena, kterou je třeba platit. To je však chyba! Milosrdenství je láska, která má být darována. Láska volá lásku, rozmnožuje ji a otevírá pro další zájmy, dává hloubku těm, kdo ji prožívají. Důležitá je však také první část tvítu: přátelství s Bohem. Nic mu totiž nebrání. Neexistuje nic, co by bylo překážkou, kromě skepticismu. Pokud žijeme tímto přátelstvím s Bohem, chápeme milosrdenství, které právě proto není obětí, nýbrž naopak radostí.

Na to papež naléhá?

Ano, avšak vždycky pozitivně, nikoli negativně. Milosrdný pohled umožňuje objevovat druhé, není to cena, kterou nutno zaplatit, abychom si mohli říci: teď jsem v pořádku. Někdy se nám stává, že si řekneme: udělal jsem už dost! Kdo však chce, zjistí, že může ještě víc. Jsme-li spokojeni s tím, co bylo, je to samozřejmé, protože milosrdenství vždycky naplňuje, nasycuje, i když současně také zanechává touhu dále růst, sílit a trvat.

Prvního října přijede papež František do Boloně. Jaká jsou očekávání?

Velice radostná, je cítit nedočkavost, která v příštích týdnech jistě ještě vzroste. Účelem pastorační návštěvy je zakončení diecézního eucharistického kongresu. Letos jsme zvolili motto »Vy jim dejte jíst!«, protože eucharistie je chléb přítomného Ježíše, ale také odpověď na otázky lidí. Když si je položím, zjistím, co mohu dát, byť by to bylo jen málo – pět chlebů a dvě ryby – a pochopím, co potřebují lidé.

Komentuje boloňský arcibiskup Matteo Zuppi dnešní tvít papeže Františka.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.