Papež: Bůh nás stvořil proto, že chce, abychom byli šťastní

23.8.2017 

Dnešní generální audience se konala v aule Pavla VI. za účasti sedmi tisíc lidí. V jejím úvodu byl přečten úryvek z knihy Zjevení sv. Jana (Zj 21,5-7), který podává spolehlivá a pravdivá slova Toho, který je Alfou i Omegou, začátkem i koncem. Následující katecheze se zaobírala novostí křesťanské naděje a papež František v samotném jejím závěru řekl:

Křesťan ví, že Boží království, panování Jeho lásky, roste jako obrovské pšeničné pole, třebaže je na něm také koukol. Vždycky jsou problémy, řeči, války a nemoci. Jsou problémy, ale klasy rostou, a nakonec bude zlo vymýceno. Budoucnost nám nepatří, ale víme, že Ježíš Kristus je největší milostí života, Božím objetím, jež nás očekává na konci, ale již nyní nás cestou provází a těší. On nás vede k obrovskému „stanu“ Božího přebývání s lidmi (srov. Zj 21.3), a s mnoha dalšími bratry a sestrami přinášíme Bohu paměť dnů prožitých tady na zemi. A bude krásné v oné chvíli objevit, že se nic neztratilo, žádný úsměv a žádná slza. Jakkoli by náš život byl dlouhý, bude nám připadat, že jsme jej prožili v mžiku. A že stvoření se nezastavilo šestého dne Geneze, ale vytrvale pokračuje, protože Bůh o nás stále pečuje. Až do dne, kdy se všechno naplní, do onoho rána, kdy zmizí slzy, do chvíle, kdy Bůh pronese poslední slovo požehnání: „Hle - praví Pán - všechno tvořím nové!“ (v.5). Ano, náš Otec je Bůh novostí a překvapení. A toho dne budeme opravdu šťastní a budeme plakat radostí.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

V závěru generální audience obrátil papež pozornost k aktuálnímu dění:

Nakonec myslím a jsem nablízku těm, kdo trpí v důsledku zemětřesení, které v pondělí večer postihlo ostrov Ischia. Modleme za mrtvé, za raněné a za jejich příbuzné a za ty, kdo přišli o dům.

Po společné modlitbě Otče náš Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.