Energetické zdroje nesmějí být ponechány napospas spekulaci - píše papež na EXPO

2.9.2017 

U příležitosti Světové výstavy EXPO 2017 probíhající od června t.r. v hlavním městě Kazachstánu zaslal papež František list jejím účastníků v Astaně, kde jej přečetl kardinál Peter Turkson v rámci tzv. Národního dne připadajícího dnes na Svatý stolec, který je tam zastoupen svým výstavním pavilonem. Svatý otec píše:

„Těší mne, že letošní Světovou výstavu na téma Energie budoucnosti hostí Kazachstán. Je velmi důležité seriózně a odpovědně přemýšlet o způsobech, jakými bude lidstvo v příštích letech také pomocí nových a inovačních technologií využívat energetické zdroje, které obdrželo do společného dědictví. Všichni si uvědomujeme, že na těchto způsobech závisí jak zdraví planety, tak blahobyt našich společností; blahobyt chápaný integrálně a nikoli jen jako ekonomická prosperita či míra spotřeby. Spíše se musíme snažit, aby energie sloužila tomu, co nás učiní lepšími a dá rozkvět a plody našemu lidství, jež je svou přirozeností vedeno k navazování vztahů s druhými, k solidaritě a k lásce.

Energetické zdroje proto nesmějí být ponechány napospas spekulaci, ani se stát zdrojem konfliktů. Proto je nezbytné vést široký a upřímný dialog na všech úrovních mezi různými sektory našich společností. Energie budoucnosti není jenom úkol pro badatele, technology či investory, týká se také světa kultury, politiky, výchovy a náboženství. Obracím-li se k vám do Kazachstánu, nemohu nepomyslet na obyčej dialogu a souladu mezi náboženskými vyznáními, jak se rozvíjí v této tak etnicky, kulturně a duchovně bohaté zemi. Hluboce si přeji, aby se různá náboženství účastnila tohoto dialogu, a v této souvislosti bych rád připomněl, co tvrdím v encyklice Laudato si´: „Klasické náboženské texty vykládají smysl věcí pro všechny doby a mají motivační potenciál, který otevírá stále nové obzory [...] Etické principy, které je rozum schopen postihnout, se mohou vyskytovat pokaždé v různém hávu a vyjadřovat se rozličným jazykem, a to i náboženským“ (č.199). Proto je důležité, aby každý ve vlastní víře objevil motivace a principy, které umožňují či usnadňují toto nasazení, odvahu ke zlepšení a vytrvalosti, jakož i společné soužití a bratrství.

Způsob, jakým používáme energetické zdroje, je ukazatelem toho, jak plníme poslání, které nám – v různosti náboženských tradic – bylo svěřeno Bohem, totiž pečovat o planetu, na které žijeme, a o svoje – v prostoru a času blízké či vzdálené - bratry v lidství. Používáme-li energii solidárně a udržitelně, pak toto poslání plníme dobře. Jinak, ne. Ve hře je naše vlastní důstojnost, ve hře jsou spravedlnost a pokoj. Toto uvědomění chtěl Svatý stolec vyzdvihnout svým pavilonem na výstavě EXPO v Astaně, nazvaným „Pečovat o náš společný dům“. Všemohoucí Bůh Stvořitel ať nám pomáhá vzít si z této výstavy poučení a inspiraci, jež vytrvá dlouho, a ať žehná našemu společnému úsilí je uplatňovat,“

- končí papežův list k příležitosti letošní Světové výstavy v Astaně, kde jej přečetl prefekt vatikánského úřadu pro službu intergálnímu rozvoji, kardinál Peter Turkson.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.