Videoposelství papeže Františka Kolumbijcům

4.9.2017 

Svatý otec, který se ve středu vydává na apoštolskou návštěvu Kolumbie, oslovil dnes prostřednictvím veřejnoprávní televize její obyvatele ve videoposelství:

„Drahý kolumbijský lide, za pár dnů navštívím vaši zemi. Přijdu jako poutník naděje a pokoje, aby spolu s vámi slavil víru v našeho Pána a také se přiučil z vaší činorodé lásky a vytrvalé snahy o pokoj a harmonii.
Srdečně zdravím a děkuji panu prezidentovi a Kolumbijské biskupské konferenci za pozvání k návštěvě Kolumbie. Mé poděkování patří také každému z vás, kdo mne ve vaší zemi a ve svém srdci přijme. Vím, že jste odvedli a – dosud odvádíte spoustu práce – na přípravě tohoto setkání. Děkuji všem, kdo spolupracovali a nadále se podílejí na jeho uskutečnění.
Motto této cesty zní: „Učiňme první krok“. Připomíná nám, že v jakékoli činnosti či plánu je vždycky třeba učinit první krok. Vede nás také k tomu, abychom v první řadě měli rádi, budovali mosty a utvářeli bratrství. Učinit první krok dodává odvahu vyjít vstříc druhému, podat ruku a vyměnit si znamení pokoje. Pokoj je tím, co Kolumbie hledá; o jeho dosažení již dlouhou dobu usiluje. Stálý a trvalý pokoj, abychom se na sebe mohli dívat a jednat spolu jako bratři, ne jako nepřátelé. Pokoj nám připomíná, že jsme všichni syny téhož Otce, který nás má rád a potěšuje nás. Jsem poctěn, že mohu navštívit tuto zemi oplývající dějinami, kulturou, vírou, muži i ženami odhodlaně a vytrvale usilujícími o to, aby se stala místem, kde kraluje harmonie a bratrství, kde je evangelium známé a milované, kde oslovení bratře a sestro není něčím cizím, nýbrž opravdovým a skutečným pokladem, který je třeba opatrovat a bránit. Dnešní svět potřebuje rádce pokoje a dialogu. Také církev je povolána k tomuto poslání prosazovat smíření s Pánem i s bratry, ale také smíření s životním prostředím, které je Božím stvořením a které neurvale sdíráme.
Kéž se tato návštěva stane bratrským objetím každého z vás a umožní pocítit Pánovu útěchu a něhu. Drazí kolumbijští bratři a sestry, toužím prožít tyto dny s vámi radostně ve vděčnosti Pánu. Vřele vás objímám a prosím Pána, aby vám žehnal, chránil vaši zemi a udělil jí pokoj. A naši Matku, Pannu Marii, prosím, ať vás chrání. Nezapomeňte se za mne modlit. Díky a brzy na viděnou.“

Končil papež František své videoposelství odvysílané včera kolumbijskou televizí těsně před návštěvou této latinskoamerické země ve dnech 6.-11. září.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.