Kardinál Farell: Světové setkání rodin je skvělá příležitost, jak vyjádřit podporu rodině

5.9.2017 

Světové setkání rodin plánované na příští rok do Dublinu bude mít zvláštní význam v kontextu hojně a různě projevovaného despektu vůči manželství a rodině, jak jsme v nynějším světě svědky – domnívá se kardinál Kevin Farell, prefekt vatikánského úřadu pro laiky, rodinu a život pořádající toto mezinárodní setkání. Nedávno byl z tohoto důvodu na návštěvě Irska. Kardinál Farell mluvil také s papežem Františkem, který jej ujistil, že on sám nebo jeho nástupce na Petrově stolci se Světového setkání rodin zajisté účastní. Svatý otec přikládá této události velkou váhu, jak říká kardinál Farell:

Je to skvělá příležitost, jediná svého druhu, jak vyjádřit podporu rodině. Pohleďme co se kolem nás děje. Denně sleduji přehled mezinárodního tisku. Čtu o tom, co se děje s rodinami v Evropě, Latinské Americe, na Blízkém východě, v Austrálii, na Filipínách... V celém světě je dnes rodina na mušce. A právě za takovýchto okolností chceme shromáždit katolíky, křesťany a také všechny lidi dobré vůle, kteří v rodinu věří a jsou přesvědčeni, že na ní závisí štěstí lidstva. Vězme, že mimo rodinu neexistuje život. Světové setkání rodin je dobrou příležitostí k tomu, abychom společně pookřáli a vzájemně se podpořili ve věrnosti rodinným hodnotám, aniž bychom ovšem skrývali problémy. Narážíme na překážky, existují lidé, kteří se stavějí proti nám, my však věříme v manželství jako svazek ženy a muže.

Řekl pro Vatikánský rozhlas kardinál Farell, jenž je sám irského původu. Poznamenal, že rozhodnutí, aby se pořadatelem Světového setkání rodin stal Dublin není náhodné. Papež František má velký zájem na tom, aby tomuto setkání věnovali pozornost hlavně katolíci ze západní Evropy, a spoléhá na to, že bude pozitivním impulsem pro samotné Irsko.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.