Papež František se vydal do Kolumbie

6.9.2017 

Papež František se dnes dopoledne vydal na 20. zahraniční apoštolskou cestu do Kolumbie. V předvečer Petrův nástupce podle svého zvyku soukromě návštívil římskou baziliku Panny Marie Větší, kde mlčky pobyl v kapli milostné mariánské ikony Salus populi romani a Matce Boží svěřil nadcházející pastorační návštěvu.

Z římského letiště Fiumicino odstartoval papežský speciál italských aerolinek A 330 v 11 hodin 10 minut. V Bogotě by měl přistát ve 23:30 našeho času, to znamená v 16:30 místního času. Na palubě se papež jako obvykle sešel s pracovníky médií, která hradí cestovní výlohy letů papežských zahraničních cest. S každým z nich se pak osobně pozdravil a ředitel tiskového střediska Svatého stolce, Greg Burke, jménem všech Svatého otce přivítal. Podotkl přitom, že se ho někdo ptal, zda bude tisková konference na konci i na začátku cesty. „Nemyslím, že byste dnes chtěl udělat nějakou změnu,“ poznamenal Burke, což papež František s úsměvem potvrdil několikerým záporem, ale na jeho prosbu o pár obvyklých slov na úvod, řekl:

Dobrý den a děkuji za doprovod a za práci, kterou budete dělat. Tato cesta je trochu speciální, protože má také pomoci Kolumbii učinit krok vpřed na její cestě k míru. I vás prosím, abyste se za to během této cesty modlili. A děkuji za vše, co děláte. Chtěl bych také říci, že poletíme nad Venezuelou. Tak se také pomodlete za Venezuelu, aby se tam mohl uskutečnit dialog a tato země nalezla hezkou stabilitu dialogem se všemi. Děkuji za vaši práci.

Poděkováním Svatému otci pak ředitel vatikánského tiskového střediska setkání ukončil a papež přešel do oddělení, které je určeno jemu a jeho nejbližšímu doprovodu.
Svatého otce hned po přistání na letišti v Bogotě přivítá kolumbijský prezident Juan Manuel Santos Calderón, někteří vládní představitelé a delegace kolumbijských biskupů. Z letiště se papež vydá v otevřeném voze na patnáctikilometrovou cestu do rezidence apoštolské nunciatury, čímž se dnešní program papežské návštěvy skončí.

Zítra, tedy ve čtvrtek, je naopak program velmi bohatý. Nejprve se ráno - u nás bude 16 h - uskuteční oficiální přivítání papeže Františka, který osloví politické a diplomatické představitele na náměstí v Bogotě, a navštíví prezidentskou rezidenci. Potom převezme od primátora symbolické klíče města a navštíví bogotskou katedrálu. Potom se vydá do přilehlé arcibiskupské rezidence, z jejíhož balkónu osloví shromážděné věřící. Tam se také – ještě před obědem - setká se sto dvaceti osmi kolumbijskými biskupy. Pronese k nim promluvu, která je ze všech papežských promluv nejdelší, jak je to na setkáních s biskupy při zahraničních cestách u papeže Františka zvykem. Po obědě na nunciatuře se tam papež setká se šedesátičlenným výkonným výborem Rady latinskoamerických episkopátů (CELAM), která sídlí právě v kolumbijském hlavním městě. K této instituci založené papežem Piem XII. pronese papež také obsáhlou promluvu. Čtvrteční program vyvrcholí mší svatou, kterou bude Petrův nástupce sloužit v bogotském parku Simona Bolívara.

Pár údajů o Kolumbii. Její rozloha je 14 krát větší než má Česká republika a žije v ní 50 milionů obyvatel. Katolíci tvoří 94%. Biskupů je 128 a kněží – diecézních i řeholních – je 9 560. I při tak vysokém počtu kněží připadá na jednoho z nich 4 734 praktikujících katolíků, což je přibližně třikrát více než v naší vlasti.
Papež během svého pobytu navštíví pět měst (Bogotu, Villavicencio, Rionegro, Medellín a Cartagenu).

Jedním z největších problémů, před nimiž stojí církev v Kolumbii a její společnost je obchod s drogami. Během své návštěvy papež zavítá také do Medellínu, kde tento obchod nabyl obrovských rozměrů. Vatikánskému rozhlasu řekl pomocný biskup medellínské arcidiecéze, mons. Elkin Fernando Álvarez Botero, jak církev přispívá k řešení tohoto problému:

Snažíme se o to především svoji aktivitou přímo ve farnostech. Ve čtvrtích, kde se soustředí násilí spojené s prodejem drog, existují různé smírčí programy sociální pastorace. Míří především k mládeži, která ohrožena nejvíce. Církev pomáhá především v navazování dialogu a nabídkou jiného a lepšího životního stylu. V některých farnostech se farář obrací přímo k příslušníkům skupin bojujících proti sobě a snaží se je přimět ke zřeknutí se násilí a k dialogu. Máme na tomto poli velmi mnoho zkušeností. Zorganizovali jsme setkání mezi skupinami, které byly dlouhou dobu proti sobě. Právě takovýto dialog církev usnadňuje

- dokresluje pomocný biskup Alvarez Botero z Medellínu situaci v Kolumbii, kde ode dneška do neděle 10. září pobývá Petrův nástupce.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.