List římského biskupa účastníkům ekumenického sympozia

6.9.2017 

Dnes byl zveřejněn dopis, který Svatý otec napsal účastníkům 25. Mezinárodního ekumenického sympozia, jež se každoročně koná v italském klášteře Bose, nedaleko Bari. Toho letošního se účastní konstantinopolský patriarcha Bartoloměj a alexandrijský koptský patriarcha Theodor. Přítomni jsou také ruští a řečtí pravoslavní mniši a nechybí také převor komunity v Taizé, bratr Alois. Dnes zahájené sympozium potrvá do 9. září. V listě datovaném 18. srpna t.r. papež František píše:

„U příležitosti zahájení 25. Mezinárodního ekumenického sympozia o pravoslavné spiritualitě bych rád vás všechny, organizátory i účastníky co nejsrdečněji pozdravil. Vroucí objetí pokoje patří zejména Jeho Svatosti, ekumenickému patriarchovi, drahému bratrovi Bartoloměji, a Jeho Blaženosti, alexandrijskému patriarchovi Theodorovi. Vaše účast je velkou poctou k 25. výročí sympozií organizovaných ve spolupráci s pravoslavnými církvemi komunitou v Bose a podtrhuje jejich význam na společné cestě k plné jednotě.
Letošní téma - „dar přívětivosti“ - je podmanivé a aktuální. Je pravdou, že přívětivost je dar, z něhož se především sami těšíme. Jsme totiž hosty ve světě, který byl pro nás stvořen a který je zapotřebí chránit, ale jsme také pozemskými poutníky, cizinci na zemi, protože jsme zváni a očekáváni v nebi, kde máme svoji vlast (srov. Flp 3,20).
Mezitím jsme jako putující učedníci povoláni upřeně hledět k tomu, co nepomíjí, tedy k lásce, která nikdy nepřestává (srov. 1 Kor 13,8), abychom se vzájemně přijímali jako Pánův dar a vzájemně si prokazovali péči, sympatie, „soucit, měli účast na bolesti těch, kdo trpí, a abychom neštěstí druhých považovali za zlo“ (N. Cabasilas, La vita in Cristo, VI,8). Přeji vám, abyste toto povolání oživili pokorným a upřímným nasloucháním reflexí těchto dnů. Ať stále více roste bratrské cítění a zraje autentická „přívětivost srdce“, abychom se společnou poutí ke Království podnítili ve snaze učinit odvážnější a konkrétnější kroky směrem k plnému společenství. S těmito pocity vyprošuji vám a vašemu úsilí na tomto sympoziu hojnost darů Ducha a prosím, abyste mne přijali do svých modliteb.“

Končí papež svůj písemný pozdrav účastníkům mezinárodního ekumenického sympozia o pravoslavné spiritualitě. Jeho organizátory jsou zasvěcené osoby i laici tvořící občanské sdružení, které sídlí v klášteře Bose. Nemá církevní statut, ale těší se podpoře církevní hierarchie v místě svého působení i v Římě. Zakladatelem sdružení, které je označováno jako klášter a někdy jako mnišská komunita v Bose, je věřící laik Enzo Bianchi (foto), jemuž papež svůj list adresoval.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.