Papež bilancoval svoji pastorační návštěvu Kolumbie

13.9.2017 

Na Svatopetrském náměstí se dnes po ránu sešlo asi 30 tisíc lidí na generální audienci. Byla zahájena čtením několika veršů ze Žalmu (85,9-11), jež zazněly minulý pátek při liturgii národního smíření v Kolumbii. Právě bilanci své pastorační návštěvy v této zemi věnoval Petrův nástupce dnešní katechezi a mimo jiné řekl:

Den, který byl zvláštním způsobem věnován tématu smíření a představoval vrcholný moment celé cesty, se konal ve Villavicencio. Dopoledne to byla velká eucharistická slavnost spojená s beatifikací mučedníků: biskupa Jésus Emilio Jaramillo Monsalveho a kněze Pedro María Ramírez Ramose; odpoledne specifická liturgie smíření, symbolicky orientovaná ke Kristu z Bocayá bez paží a nohou, zmrzačenému jako Jeho lid. Beatifikace dvou mučedníků plasticky připomněla, že základ pokoje spočívá také - a možná především - na krvi mnoha svědků lásky, pravdy a spravedlnosti, jakož i mučedníků ve vlastním smyslu slova zabitých pro víru jako oba zmínění. Slyšet jejich životopis bylo dojemné až k slzám, slzám bolesti i radosti zároveň. Před jejich ostatky a tvářemi zakusil věřící svatý Boží lid mocně svoji identitu, bolestně s myšlenkou na mnoho, přemnoho obětí i radostně v Božím milosrdenství, které trvá k těm, kdo se ho bojí (srov. Lk 1,50).
„Milosrdenství a věrnost se potkají, políbí se spravedlnost a věrnost“ (
Žl 85,11), jak jsme slyšeli na začátku. Tento verš Žalmu obsahuje proroctví toho, co se stalo minulý pátek v Kolumbii; proroctví a milost Boží byly dány tomuto raněnému lidu, aby mohl vstát a kráčet novým životem. Tato prorocká slova plná milosti jsme viděli ztělesněná v příbězích svědků, kteří jménem mnohých vyprávěli o tom, jak ze svých ran díky Kristově milosti vyšli ze sebe a otevřeli se setkání, odpuštění a smíření.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.