Setkání salesiánského kněze Toma Uzhunnalila se Svatým otcem

13.9.2017 

Svatý stolec vydal zvláštní tiskové prohlášení, ve kterém děkuje za osvobození indického salesiána o. Toma Uzhunnalila, který byl 4. září loňského roku unesen v Jemenu při útoku ozbrojených mužů, kteří zabili 16 bezbranných osob, z toho čtyři misionářky Matky Terezy. Mimořádný dík vyslovuje Jeho královské Výsosti, ománskému sultánovi, a příslušným úřadům Sultanátu Omán, které se zasadily o propuštění zadržovaného kněze. Jak dále Svatý stolec sdělil, řeholník nyní bude několik dní pobývat v jedné ze salesiánských komunit v Římě, dokud se nevrátí do Indie.
Vatikánský deník L´Osservatore Romano přinesl vpodvečer zprávu o setkání tohoto indického salesiána se Svatý otcem (foto). Otec Tom poklekl, aby políbil nohy papeži, který jej ze země ihned pozvedl, políbil mu ruce a objal jej. Setkání se uskutečnilo hned po generální audienci v Domě sv. Marty.

“Jsme Bohu hluboce vděčni za šťastné uzavření tohoto případu”, uvedl pro vatikánskou agenturu Fides generální sekretář Indické biskupské konference, biskup Thedore Mascarenhas, který upozorňuje na velký podíl indické vlády při vyjednáváních a také na osobní zásah papeže Františka, který vynaložil veškerý svůj vliv. “Byla to velmi složitá a delikátní záležitost a k jejímu zdárnému konci nás mohly dovést pouze Boží prozřetelnost a požehnání. Za osvobození otce Toma se modlily miliony lidí po celém světě, a proto dnes můžeme prohlásit: taková je síla modlitby”, uvedl sekretář indických biskupů a vyzval věřící, aby salesiánského kněze nadále duchovně podporovali v jeho rekonvalescenci a brzkém návratu do kněžské a pastorační služby.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.