Papež: Odpuštění nepopírá utrpěné příkoří

17.9.2017 

Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem sešlo asi 20 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou papežovu promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce komentoval evangelium této neděle (srov. Mt 18,21-35), ve kterém se Petr ptá Ježíše, kolikrát má odpustit bratru, který se proti němu prohřeší. Ježíš odpovídá podobenstvím „o milosrdném králi a nelítostném služebníkovi“ a předkládá tak „nauku o odpuštění, které nepopírá utrpěné příkoří, avšak uznává, že lidská bytost, stvořená k Božímu obrazu, je vždycky víc než zlo, kterého se dopouští.“ Svoji promluvu papež František končil slovy:

Učení ze zmíněného podobenství zařadil Ježíš do modlitby Otče náš. Uvedl tak do přímého vztahu odpuštění, o které my prosíme Boha, s odpuštěním, které máme dávat svým bratřím: „Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům“ (Mt 6,12). Odpuštění, které dává Bůh, je znamením Jeho strhující lásky ke každému z nás; je láskou, která nám dává svobodu se vzdálit jako marnotratnému synovi, ale každý den vyhlíží náš návrat; je podnikavou láskou pastýře ke ztracené ovci; je něhou, která zahrnuje každého hříšníka, jenž klepe na Jeho dveře. Nebeský Otec – náš Otec – je plný lásky, kterou nám chce prokázat, avšak nemůže tak učinit, pokud svoje srdce uzavřeme lásce vůči druhým.
Panna Maria ať nám pomáhá stále více si uvědomovat velikost a bezplatnost Bohem daného odpuštění, abychom byli milosrdní jako On, který je laskavým, shovívavým a nadmíru dobrotivým Otcem.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.