Náměstí sv. Petra vyklizeno, bezdomovci pouze na noc

22.9.2017 

Ředitel tiskového střediska, Greg Burke, na dotaz novinářů, zda je pravda, že v úterý (19.září) byli z Náměstí sv. Petra vykázáni bezdomovci, vysvětlil, že jde o opatření přijaté „z důvodů bezpečnosti a zdravého rozumu“, poněvadž během dne množství zavazadel, spacáků a krabic těchto osob znemožňuje bezpečnostním složkám výkon jejich služby. Nezanedbatelná je rovněž otázka hygieny, jejíž někdy i elementární pravidla tyto osoby nedodržují, ačkoli mají v blízkém okolí k dispozici veškerá sociální zařízení, včetně nocleháren, které jsou pro ně určeny. Od tohoto týdne budou proto bezdomovci moci zůstávat v Berniniho kolonádě pouze přes noc. Pro Vatikánský rozhlas dodal velitel Vatikánské stráže (Gendarmeria vaticana), že snaha poskytnout prostor Svatopetrského náměstí bezdomovcům vzešla přímo od Svatého otce, který tam nechal hned po svém zvolení vybudovat nové sprchy a rozšířit záchodky. Rovněž je postaráno o denní distribuci jídla.

Zmíněné opatření se zvažovalo dlouhou dobu. Jde jednak o bezpečnost i dekórum. [...] Rovněž je zapotřebí dbát o hygienu. Spolu s kolegy z italské policie, vatikánské stráže a technických služeb města, vatikánské zahradnické služby a vatikánských požárníků bylo tedy rozhodnuto, že během dne bude umožněno zmíněným institucím plnit svoji službu a bezdomovci budou moci přijít vždy na noc zpět. Všem byla rozdána brožura připravená komunitou Sant´Egidio se seznamem všech charitních nocleháren a jídelen v Římě.

Domenico Giani se také ohradil proti některým mediálním sdělením, které vykreslili počínání strážníků vůči bezdomovcům jako hrubé a urážlivé, což naprosto neodpovídá pravdě. „Péče o lidskou důstojnost je naopak zásadním principem veškeré naší činnosti,“ řekl velitel vatikánské stráže.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.