Bratr Alois u koptského papeže Tawadrose

3.10.2017 

Setkání bratra Aloise s patriarchou Theodorem (Tawadrosem) II. zakončilo pouť Komunity z Taizé do Egypta (foto). Účastnilo se jí sto mladých Koptů a stovka jejich vrstevníků z Evropy a z Blízkého východu. Hlavním místem setkání byl pravoslavný klášter Anafora. Přes týden se mladí poutníci seznamovali spolu s bratry z Taizé se starobylou církevní tradicí v Egyptě. Hovoří jeden z účastníků pouti, bratr Maxime:

„Cílem akce byla návštěva koptské pravoslavné církve. Přáli jsme si ovšem, aby neměla formální ráz v podobě návštěvy bratra Aloise u patriarchy Tawadrose, nýbrž aby to bylo setkání mladých lidí. Proto s námi přijeli mladí z různých zemí a církví. Prožili pět dní se svými vrstevníky z Egypta a teprve potom se odehrála audience u Tawadrose. Patriarchu velmi zaujala tato společná akce a ekumenismus, který k prastaré koptské tradici přistupuje s úctou. My jsme se z naší strany měli velmi na pozoru, abychom v Egyptě nic nevnucovali, ale naopak chtěli jsme docenit koptskou tradici, abychom se mohli skutečně podělit o své kultury. Patriarchu velmi zaujala také naše práce v Evropě a v dalších částech světa - zejména mezi mládeží.“

Jak řekl bratr Maxime, překvapivým rysem této pouti bylo objevování církve, která přivykla utrpení a pronásledování. Sami Koptové přiznávají, že to, co dnes zakoušejí ze strany teroristů, se příliš nerůzní od toho, s čím se setkávali po věky jako menšina žijící ve společnosti dominované muslimy. Celá staletí pronásledování přinesla duchovní zralost, která se projevuje v odpuštění a zřeknutí se násilí – řekl Vatikánskému rozhlasu bratr Maxime.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.