Papež požádal východní patriarchy a arcibiskupy o spolupráci ve výběru kandidátů biskupské služby

9.10.2017 

Papež František se setkal s patriarchy a arcibiskupy většími z katolických východních církví, kteří se účastní plenárního zasedání Kongregace pro východní církve u příležitosti 100. výročí založení této instituce a 25 výročí Kodexu kanonického práva východních církví. Jsou mezi nimi představitelé katolické komunity ze Sýrie, Iráku, Egypta, Turecka, Libanonu, Jordánska, ale také z Ukrajiny či Arménie nebo z Etiopie a Eritreje.
Těší mne, že jsem s vámi, abych mohl sdílet radosti a bolesti věřících svěřených vaší pastorační péči, řekl v úvodu Svatý otec Jak zdůraznil slovy sv. Ignáce Antiochijského, rolí římského biskupa a základem petrinské služby je předsedat lásce a v lásce.

„Jsem přesvědčen, že je zapotřebí dát impuls ke zhodnocení pouta, jež v církvi váže kolegiálnost s petrinským primátem, aby se uskutečňoval „primát diakonie“, totiž primát Služebníka Božích služebníků (Servus servorum Dei). Mezi úkoly Petrova nástupce, stejně jako tomu bylo v případě volby apoštola Matěje (srov. Sk 1,15-26), je zajišťovat dobré biskupy pro partikulární církve rozptýlené po světě. Žádám vás a vaše synody, abyste spolupracovali na této tak důležité službě, směřující k rozlišení mužů vhodných pro takovou službu.“

Řekl papež František východním patriarchům a arcibiskupům. Pak už přenechal slovo svým hostům podle nepsaných pravidel otevřeného dialogu, jak se stalo zvykem při návštěvách Ad Limina.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.