P. Patton: K prosazení „práva na mír“ je zapotřebí lidí dobré vůle na nejvyšších místech

9.10.2017 

Nezapomeňme, že právě ze syrských křesťanských komunit vyšla evangelizace Evropy – připomíná Kustód Svaté země, o. Francesco Patton. Situaci ve válkou zničené zemi, z jejíž návštěvy se právě vrátil, vnímá jako nadějnější. Kromě celkového zlepšení podmínek k životu s pravidelnějšími dodávkami elektřiny nechybí ani vůle začít s rekonstrukcí a některé rodiny se vracejí do opuštěných domovů. V rozhovoru pro náš rozhlas vyprávěl o dvou setkáních budících naději, která zažil v Damašku:

„Prvním bylo otevření zrekonstruované mateřské školky. Bylo opravdu dojemné vidět tu stovku dětí, jak se radují, zpívají a modlí se společně - a slavit tak trochu s nimi. Jde přece o děti nejmladší věkové kategorie, všechny se narodily za války. Druhé setkání bylo v kostele Obrácení sv. Pavla v Bab Touma. Kostel byl plný dětí a mladých lidí, nejen lidí dospělých nebo starších, jak to často zažíváme v Itálii. Vnímal jsem to jako hmatatelné znamení naděje. V této zdecimované komunitě jsou ještě lidé, kteří chtějí být součástí církve, chtějí pro církev nasadit síly.
Zůstává jistě také naděje, že se někteří vrátí do našich komunit, aby zachovali kontinuitu prvních křesťanských společenství, protože v Izraeli, Palestině a Sýrii jsou skutečně úplně nejstarší křesťanské komunity...“

Je naléhavě nutné usilovat o „právo na mír“ ve všech problematických oblastech světa, dodává o. Patton. Víme ovšem, že k uskutečnění „ius pacis“ je zapotřebí lidí dobré vůle na nejvyšších místech, řekl Vatikánskému rozhlasu františkánský Kustód Svaté země.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.