Prezident Spolkové republiky Německo navštívil papeže Františka

9.10.2017 

Dnes dopoledne přijal Svatý otec na audienci v Apoštolském paláci prezidenta Spolkové republiky Německo, Franka-Waltera Steinmeiera spolu s chotí a patnáctičlenným doprovodem. Během přibližně hodinového srdečného rozhovoru papeže Františka s německým prezidentem – informuje vatikánské tiskové střediko – „byla konstatována dobrá úroveň vztahů a plodná spolupráce mezi Svatým stolcem a Německem a mezi církví a státními institucemi. Oceněn byl také pozitivní mezináboženský a ekumenický dialog, zejména mezi katolíky a protestanty v kontextu 500. výročí luteránské reformace. Dále přišla řeč na některé otázky společného zájmu jako je ekonomická a náboženská situace v Evropě a ve světě se zvláštním důrazem na fenomén migrací a podporu kultury přijetí a solidarity,“ konstatuje vatikánské tiskové sdělení o návštěvě prezidenta Spolkové republiky Německo u papeže Františka.
„Jsem skutečně ohromen papežovou osobností,“ řekl prezident Steinmeier v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas, „jeho otevřeností, s níž rozmlouvá, i postoji, které zaujímá.“

Papež vyjádřil svoje uznání nad způsobem, kterým Německo přijalo svoji odpovědnost v uprchlické krizi, jakož i naději, že se Německo k tomuto pokračujícímu problému neobrátí zády. Zejména Afrika představuje jednu z jeho velkých starostí, a očekává, že Německo přispěje k tomu, aby evropská solidarita posílila rozvoj v těch afrických regionech, ze kterých přichází nejvíce uprchlíků. V tomto kontextu papež také zmínil, že klimatické změny v oněch afrických regionech a zhoršení životního prostředí vedlo k nové dynamice pohybu uprchlíků.

Řekl mimo jiné o svém setkání s papežem prezident Spolkové republiky Německo, Frank-Walter Steinmeier.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.