Papež cestuje do Yangonu a Dháky – za nejmenšími asijskými církvemi

11.10.2017 

Tiskové středisko Svatého stolce zveřejnilo podrobný program apoštolské cesty do Myanmaru (26.-30.11.) a Bangladéše (30.11.-2.12.), která proběhne na přelomu listopadu a prosince. V obou zemích papež jako obvykle věnuje jeden den oficiálním diplomatickým a politickým schůzkám a druhý setkáním s katolickým společenstvím a představiteli jiných náboženství.

V novém hlavním městě Myanmaru, Nay Pyi Taw, se papež 28. listopadu setká s Htinem Kyawem, prvním civilním prezidentem po téměř půlstoletí vojenských diktatur, a s ministryní zahraničí Aung San Suu Kyi, symbolem demokratické éry Myanmaru. Po těchto schůzkách papež promluví k zástupcům veřejné moci, občanské společnosti a diplomatickému sboru. Následující den (středu 29.11.) zahájí mše svatá s katolickou komunitou na stadionu Kyaikkasan Groun v Yangonu, největším bangdladéšském městě, po které papež pozdraví myanmarské biskupy a Vrchní buddhistickou radu. Před odletem do Bangladéše, ve čtvrtek 30.11., se ještě papež setká s myanmarskou katolickou mládeží v yangonské katedrále Panny Marie, která může pojmout několik tisíc lidí, tedy počet příznačný i pro další etapu cesty. Jak v Myanmaru, tak v Bangladéši totiž katolíci tvoří nepatrnou menšinu v buddhistické, resp. muslimské většině – pouhé jedno, resp. 0,2 procenta populace (500 tisíc z 53 milionů v Myanmaru; 390 tisíc ze 163 milionů v Bangladéši).

Rovněž ve Dháce se římský biskup nejprve pozdraví se státními představiteli a navštíví národní mauzoleum, kde odpočívá Mudžíbur Rahmán, otec vlasti a také současné premiérky, paní Šajch Hasíny Vadžídové. Na bohatém programu pátku prvního prosince je mše svatá s kněžským svěcením, návštěva katedrály, setkání s bangladéšskými biskupy a mezináboženské setkání. Poslední den cesty – 2.12.2017 – Petrův nástupce soukromě navštíví domov Matky Terezy v Tejagonu a poté pozdraví duchovenstvo a mládež v dhácké Notre Dame College.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.