Papež ke studentům: nenásledujete slepě neviditelnou ruku trhu

19.10.2017 

Papež František přijal v Klementinském sále Apoštolského paláce osmdesátku účastníků kulturního a duchovního kurzu organizovaného v Římě francouzskou soukromou školou Institution des Chartreux se sídlem v Lyonu. Její žáci se připravují na studium na prestižních vysokých školách ekonomických směrů.

„Těší mne, že vaše akademická formace zahrnuje významnou lidskou, filosofickou a duchovní dimenzi a děkuji za to Bohu. Je totiž vskutku zásadní, abyste se už od nynějška a později ve vašem profesním životě učili svobodě nepodléhající fascinace penězi a otroctví, do něhož peníze uvrhují ty, kdo se jim klaní. Stejně tak je důležité, že můžete dnes získávat sílu a odvahu nenásledovat slepě neviditelnou ruku trhu.“

Řekl papež František studentům a povzbudil je, aby dobře využívali času studií, stávali se šiřiteli a obránci větší rovnosti a podíleli se na spravedlivé správě našeho světa. Návštěva Říma je „ponořením do dějin, které hluboce ovlivnili počátky evropských národů“, ať vás inspiruje k tomu, abyste sami zanechali stopu v dějinách, vybízel papež:

„Máte možnost rozhodovat o své budoucnosti! Proto vás chci povzbudit, abyste na sebe brali odpovědnost za tento svět a za život každého člověka. Nikdy nezapomínejte, že „každá nespravedlnost na chudém je otevřenou ranou, která umenšuje i vaši důstojnost“ (srov. Katecheze 20. září 2017). Ačkoliv tento svět od vás očekává, že budete usilovat o úspěch, vyhledávejte prostředky a čas, abyste kráčeli stezkami bratrství, stavěli mezi lidmi spíše mosty než zdi a přidávali tak svůj kámen ke stavbě budovy spravedlivější a lidštější společnosti.“

Svatý otec v závěru vyzval věřící studenty k vytrvalému společenství s Pánem Ježíšem v modlitbě a k důvěře, která odolává pokušení malomyslnosti. Pro ty, kdo křesťany nejsou, ocitoval Pascalovu myšlenku, že „člověk nekonečně převyšuje člověka“. Všem pak na závěr popřál, aby se díky své dobré práci stávali semenem nového světa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.