Petrův nástupce se setkal s představenými řádu piaristů

11.11.2017 

„Vychovávat, zvěstovat a proměňovat“ – na tyto stěžejní body zasvěceného života poukázal papež František v sobotu na setkání se členy řeholní kongregace piaristů (Ordo clericorum regularium pauperum Matris Dei scholarum piarum) jinak zvaných také školští bratři, řádu založeného sv. Josefem Kalasanským roku 1617. Dnes spravují piaristé 200 škol ve 38 zemích světa, včetně České republiky.

Srdečné setkání proběhlo u příležitosti zasedání vyšších řádových představených v Římě. Mělo neformální povahu. Svatý otec mluvil spatra španělsky a zaměřil se na jádro aktivit tohoto řádu, jež jsou mu osobně velmi blízké, totiž na výchovu mladých generací. Opět konstatoval, že byla narušena „vychovatelská smlouva“ mezi rodiči, školou a mladými, a je proto zapotřebí dát všem třem stranám opět možnost, aby se staly aktéry výchovně-vzdělávacího procesu.

Papež František řekl, že je zapotřebí opustit takové schéma, podle něhož vzdělat člověka znamená naplnit jeho hlavu pojmy, a poukázal na svoji - již vícekrát opakovanou - koncepci kompletního vzdělání.

Vzdělat znamená umožnit člověku dozrát pomocí třech základních jazyků: jazyka idejí, mluvy srdce a manuální řeči. Je to tedy výchova založená na myšlení, cítění a konání, a to ve vzájemné harmonii všech tří, takže studenti budou moci myslet na to, co cítí a dělají, cítit to, co myslí a dělají, a dělat, co myslí a cítí.

Plná realizace výchovně-vzdělávacího procesu v dnešní společnosti není možná bez dialogu mladých lidí se starší generací. „Mladí dnes musejí mluvit se starými, poněvadž je to jediný způsob, jak mohou objevit vlastní kořeny,“ řekl mimo jiné papež František na setkání s představenými řádu piaristů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.