Víra inspiruje lásku a láska opatruje víru

12.11.2017 

Papež František před modlitbou Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Tuto neděli nám evangelium (srov. Mt 25,1-13) představuje podmínku vstupu do nebeského království a činí tak podobenstvím o deseti pannách. Jsou to družičky, které měly za úkol vítat a doprovázet ženicha na svatbu, a poněvadž v té době bylo zvykem slavit ji v noci, družičky byly vybaveny lampami.

Podobenství praví, že pět z těchto panen bylo prozíravých a pět pošetilých. Ty prozíravé si totiž s sebou vzaly olej do lamp, zatímco pošetilé nikoli. Ženich dlouho nepřicházel a všechny usnuly. O půlnoci je oznámen ženichův příchod a tehdy si pošetilé panny všimly, že nemají olej do lamp a žádají jej od prozíravých. Ty však odpovědí, že jim nemohou dát, protože by nestačil pro všechny. Pošetilé tedy odešly nakoupit olej a mezitím přišel ženich. Prozíravé panny vešly s ním na svatbu a dveře se zavřely. Pět pošetilých přišlo později, klepalo na bránu, dostalo se jim odpovědi: »Neznám vás«, a zůstaly venku.

Co nás chce naučit Ježíš tímto podobenstvím? Připomíná nám, že musíme být připraveni na setkání s Ním. Častokrát vybízí Ježíš v evangeliu k bdělosti a činí tak i na závěr tohoto příběhu. Říká: »Bděte tedy, protože neznáte den ani hodinu« (v.13). Tímto podobenstvím nám však říká, že bdít neznamená pouze nespat, nýbrž být připraveni. A vskutku, všechny panny spaly před ženichovým příchodem, ale po probuzení jsou některé připraveny a některé ne. Zde tedy spočívá význam prozíravosti a moudrosti. Znamená to nečekat do poslední chvíle svého života na spolupráci s Boží milostí, nýbrž spolupracovat už nyní. Bylo by krásné se nad tím trochu zamyslet. Jeden den bude posledním. Kdyby to bylo dnes, jak jsem připraven či připravena? Musím udělat to a to... připravit se jako by byl poslední den. To prospěje.

Lampa je symbolem víry, která osvěcuje náš život, zatímco olej je symbolem lásky, která živí světlo víry a dává mu plodnost a věrohodnost. Podmínkou připravenosti na setkání s Pánem není pouze víra, ale křesťanský život oplývající láskou i činorodou láskou k bližnímu. Necháme-li se vést tím, co se nám zdá pohodlnější, hledáním svých zájmů, stane se náš život neplodným, neschopným dávat život druhým, a nehromadíme tak v nádobkách olej pro lampu svojí víry. Taková víra pak při příchodu Páně zhasne anebo ještě dříve. Pokud však bdíme a snažíme se prokazovat dobro skutky lásky, sdílení a služby, Pán bude moci přijít kdykoli a nevyděsí nás ani spánek smrti, protože máme v rezervě olej nahromaděný každodenními dobrými skutky. Víra inspiruje lásku a láska opatruje víru.

Panna Maria kéž nám pomáhá, aby naše víra byla prokazováním lásky stále činorodější a naše lampa tak mohla svítit již tady na pozemské pouti a potom navěky při svatební hostině v ráji.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.