Nekonsekventnost v životě věřících je zbraň používaná ďáblem

13.11.2017 

O pohoršeních, která zraňují srdce a zabíjejí naděje a sny, mluvil papež v homilii při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. »Není možné, aby nepřišla pohoršení« - citoval papež na úvod z dnešního evangelia (Lk 17,1-6) - »ale běda tomu, od koho pocházejí«. Proto Ježíš svoje učedníky varuje:

Dejte si pozor, abyste nepohoršovali. Pohoršení je zlé, protože zraňuje, prohlubuje křehkost a slabost Božího lidu a tato zranění si člověk často nosí po celý život. Pohoršení však nejen zraňuje, ale je schopné i zabít. Zabíjí naděje, sny, zabíjí rodiny a mnohá srdce.

„Dejte si pozor sami na sebe – pokračoval papež. Zvláště ti, kdo si říkají křesťané, ale žijí jako pohané, pohoršují Boží lid.“

Kolik jen křesťanů svým příkladem a svou nedůsledností lidi odrazuje! Nekonsekventnost křesťanů je jedna z nejsnazších zbraní, které používá ďábel, aby Boží lid oslabil a vzdálil od Pána. To znamená říkat jedno a dělat něco jiného.

„Nekonsekventnost působí pohoršení a proto je třeba se ptát, jak jsem já konsekventní ve svém životě? Konsekventní vzhledem k evangeliem a k Pánu?“ – řekl dále Petrův nástupce a zmínil v této souvislosti příklad křesťana – podnikatele, jenž neplatí spravedlivou mzdu zaměstnancům, které tak zneužívá k vlastnímu obohacení; ale také pohoršení, které působí pastýři, kteří o své stádce nepečují, nýbrž odhánějí je.“

Ježíš nám říká, že nelze sloužit dvěma pánům: Bohu a penězům. A když pastýř lpí na penězích, pohoršuje. Lidé jsou pohoršeni: pastýř je na peníze! Každý pastýř si musí klást otázku: jak se přátelím s penězi? Anebo pastýř usiluje o povýšení a marnivost jej vede ke kariérismu, místo aby byl tichý a pokorný, protože mírnost a skromnost přibližuje lidem. Anebo se pastýř cítí pánem a všechny komanduje, je nadutý a není služebníkem Božího lidu.

„Dnešek může být hezkým dnem ke zpytování svědomí v této věci: pohoršuji nebo ne? A čím? Tak můžeme odpovědět Pánu a trochu se k Němu přiblížit.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.