Bolivijský ústavní soud zamítl redefinici manželství

14.11.2017 

Bolivijský ústavní soud v minulém týdnu (9.11.) prohlásil za neústavní článek zákona o genderové identitě, schválený v roce 2016, který postavil partnerství osob stejného pohlaví na roveň manželskému svazku. Výnos bolivijských ústavních soudců zachoval možnost změny pohlavních orgánů a jména pro transexuální jedince, kterou zmíněný zákon předpokládá, avšak neumožňuje jim uzavřít sňatek s lidmi téhož biologického pohlaví. Jak agentuře AcriPrensa vysvětlil Erwin Bazán, mluvčí Bolívijské biskupské konference, církev považuje toto rozhodnutí za „důležité a historické“, protože „zaručuje ochranu manželství a rodiny jako základní buňky společnosti, formované mužem a ženou, otevřenými životu a jeho předávání“. Ústavní soud podle bolivijských biskupů jen splnil svou povinnost, protože „naše rozmary nemohou vést ke změně ústavy“.

Podle mluvčího bolivijského episkopátu ovlivnily rozhodnutí ústavního soudu masové a pokojné lidové manifestace, které následovaly po schválení zákona o genderové identitě. „Do ulic vyšlo více než 270 tisíc lidí ve čtrnácti organizovaných pochodech. Pouze v arcidiecézi Santa Cruz manifestovalo 200 tisíc lidí.“ Požadavek na přezkoumání ústavnosti zákona společně předložily skupina bolivijských poslanců a řada občanských hnutí, včetně tzv. Platformy pro život a rodinu. Jak připomenul Erwin Bazán, k žádosti připojilo podpis mnoho bolivijských občanů.

Dodejme, že stejnopohlavní partnerství byla postavena na roveň manželství v několika latinskoamerických zemích. Argentina uzákonila redefinici manželství v roce 2010, přičemž tehdejší buenosaireský arcibiskup a nynější papež, kard. Jorge Mario Bergoglio, napsal list čtyřem karmelitským klášterům hlavního města, ve kterém prohlásil: „Nebuďme naivní – toto není pouze politický boj, nýbrž pokus o zničení Božího záměru. Nejde tu jen o návrh zákona, který je pouhým prostředkem, nýbrž o tah otce lži, který se snaží zmást a podvést Boží děti“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.