Papež Benedikt XVI. ve Valencii

9.7.2006 

Papež Benedikt XVI. navštívil Španělsko ve dnech 8.-9. července 2006. Benedikt XVI. se na tuto cestu vydal ve stopách Jana Pavla II., který do Valencie svolal setkání rodin.

Svatý otec měl první den návštěvy bohatý program. Nechybělo v něm setkání s příbuznými obětí tragédie ve valencijském metru, při níž 3. července zahynulo 42 osob. Předal list španělským biskupům, při modlitbě Anděl Páně pozdravil seminaristy a v odpoledních hodinách se na soukromých audiencích setkal s královským párem, představiteli místní správy i s premiérem Zapaterem. Programu prvního dne papežské návštěvy vyvrcholil noční vigílií ve valencijském Městě umění a věd, kde se nakonec sešlo nejméně půl milionu. Vigilie se končila těsně před půlnocí tradičním Valencijským ohňostrojem, ale Město umění a věd zůstalo živé prakticky po celou noc, protože desetisíce lidí sem přišlo s rozhodnutím zde přenocovat a vyčkat tak až do nedělní mše.

V neděli dopoledne program V.světového setkání rodin vyvrcholil mší svatou, která se začala půl desáté dopoledne a které se účastnilo kolem milionu lidí, včetně španělské královské rodiny. Proti původnímu plánu svou účast odmítl španělský premiér Zapatero, který však podle programu přijel navštívit Benedikta XVI. v sobotu večer spolu se svou rodinou na arcibiskupství. Bezesporu impozantní byl zástup koncelebrantů, tvořený 50 kardinály, 450 biskupy a 3000 kněžími.

Půl hodiny po poledni se Benedikt XVI. spolu s králem Juanem Carlosem I. odebrali na 10 km vzdálené letiště po silnici, která byla zcela lemována zástupy lidí, kteří se chtěli se Svatým otcem ještě rozloučit. Král Juan Carlos vřele poděkoval papeži za to, že Španělsko se opět stalo místem konání tak důležité události, jakou bylo letošní světové setkání rodin. Svatý otec, který by průběhem své cesty viditelně potěšen, pak znovu poděkoval všem státním, církevním i regionálním autoritám.

Zvukový záznam celého vysílání 8.7.2006 v MP3 ZDE (14MB).
Zvukový záznam celého vysílání 9.7.2006 v MP3 ZDE (14MB).

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.