V katedrále Notre-Dame se dnes konal pohřeb kardinála Jean-Marie Lustigera

10.8.2007 

V atmosféře velkého dojetí se dnes dopoledne konal v pařížské katedrále Notre-Dame pohřeb kardinála Jean-Marie Lustigera, emeritního arcibiskupa Paříže, který zemřel v neděli ve věku osmdesáti let. Obřadům, jménem Svatého otce, předsedal kardinál Paul Poupard, předseda Papežské rady pro kulturu. Pohřbu se zúčastnili také francouzský president Nicolas Sarkozy, který přerušil svou dovolenou ve Spojených státech amerických, premiér země Francois Fillon, další kardinálové a biskupové, představitelé jiných církví i zástupci židů.
Premiér Fillon prohlásil, že kardinál Lustiger ?udělal mnoho pro dialog mezi náboženstvými, ale i pro dialog mezi církví a státem.?
Kardinál Paul Poupard řekl Vatikánskému rozhlasu, jak na kardinála Lustigera vzpomíná:

?Moje osobní vzpomínka na něj sahá k prvnímu setkání, které jsme měli. Já mladý seminarista z Angers a on mladý seminarista z Paříže. Bylo to první setkání seminaristů z univerzity, a uplynulo od něj už půl století. Je to vzpomínka na muže, který mi na našem posledním setkání říkal ?Paule?, stejně jako na našem prvním setkání před půl stoletím, s velkým, velikým úsměvem a veselýma očima. Potom hned se konverzace stočila k setkání mezi vírou a kulturou.?

Kardinálovi Poupardovi dnes, při příležitosti pohřbu kardinála Lustigera, zaslal poselství Benedikt XVI. Mimo jiné v něm píše: ?Jeho starost vrátit evangelium do života společnosti ho vedla k tomu, aby se setkával s lidmi naší doby, přinášel jim vysvětlení učení církve o velkých otázkách, které si kladou ve svém svědomí. Věrný svým kořenům, přispěl značným způsobem k bratrskému dialogu mezi židy a křesťany.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.