Kard. Bagnasco: svoboda svědomí pro všechny kromě katolíků

26.8.2008 

Úkolem církve je připomínat přívržencům sekularizace a laicismu, že ten, kdo chce tvořit historii bez Boha, tvoří historii nepřátelskou člověku, řekl předseda italského episkopátu na Meetingu přátelství mezi národy v Rimini. Kard. Bagnasco poznamenal, že podobně jako v minulosti se od církve očekává, že zůstane v sakristii. Církev je ale lid, který vytváří dějiny. Někteří dnešní Evropané sice nemusejí sdílet křesťanskou víru, ale to, co říkají a jak jednají, přesto v jisté míry plyne z křesťanské kultury, kterou zdědili. V promluvě k desetitisícovému zástupu účastníků Meetingu se janovský metropolita hlásil o nezadatelné právo katolíků na účast ve veřejném životě. Všichni se dnes těší svobodě svědomí, s vyjímkou katolíků ? řekl kard. Bagnasco. Pouze od nich se vyžaduje, aby od své víry abstrahovali. Podle předsedy italského episkopátu je závažnou chybou přičítat názorům věřících lidí výlučně konfesní charakter. Připomněl, že křesťanské pojetí života, rodiny, osoby nebo státu je sice osvícené vírou, ale zakládá se především na zdravém rozumu.
Slova kard. Bagnasca dostala široký ohlas v italských médiích. Na otázku Vatikánského rozhlasu o protikřesťanských náladách v Evropě odpověděl:

?Nevím, zda je v tomto okamžiku možné mluvit přímo o antiklerikálním a protikatolickém fundamentalismu v Evropě v přesném slova smyslu. Nesporné jsou ale některé jeho projevy, které se porůznu objevují v podobě nepřátelských, nevstřícných postojů ke křesťanské komunitě. Naší odpovědí je věrnost evangeliu a lásce k člověku, skrze hlásání Kristovy Radostné zprávy, šíření a obranu zdravého rozumu, který je dnes napadán a prochází krizí.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.