Meeting přátelství mezi národy končí

30.8.2008 

V Rimini dnes končí Meeting přátelství mezi národy. Včera na něm vystoupil předseda Papežské akademie pro život a rektor Papežské Lateránské university, Rino Fisichella. Ve svém příspěvku hovořil na téma ?odpovědi církve na velké otázky lidí všech dob.? Zdůraznil především, že neexistuje svoboda bez pravdy a bez lásky.
Dopoledne účastníci vyslechli také slova Saliha Osmana, súdánského právníka z oblasti Dárfúru. A videoposelství také zaslal předseda Evropské komise, José Manuel Barroso.
Arcibiskup Dominique Mamberti, vatikánský sekretář pro vztahy se státy, na setkání v Rimini uvedl, že diskriminace křesťanů je stejně tak nepřípustná jako antisemitismus a islamofobie, a mělo by se jí čelit stejnou mírou. Reagoval tak mimo jiné na násilí, které se v posledních dnech proti křesťanům rozpoutalo v indické spolkové zemi Orisa. Křesťanství je v mnoha zemích vystaveno předsudkům a intoleranci a Svatý Stolec pracuje na tom, aby Program tolerance Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě zahrnoval nejen antisemitismus a diskriminaci muslimů, ale i intoleranci vůči křesťanům, řekl arcibiskup Mamberti.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.