Zářící srdce, bezedná duše

4.9.2008 

K liturgické památce Matky Terezy z Kalkaty

Hořící srdce Matky Terezy poznalo miliony lidí. Její úsměv zářil během celé druhé poloviny 20. století ? 5. září 1997 se setkala tváří tvář úsměvu samého Boha, kterého tolik milovala. Měla 87 let, když zemřela. Až nyní však máme možnost poznávat hlubinu její duše. Před rokem vyšla v Kalkatě kniha s podtextem ?osobní dopisy světice z Kalkaty.? Dostáváme do rukou nesmírný dar. Zjistíme, jak božsky Bůh dovršuje poslání světla a lásky dvou předešlých Terezií, z Avily a Lisieux v této Matce z Kalkaty.
10. října 1946 cestuje Matka Tereza do města na úpatí Himalájí. Bůh jakoby čekal na toto její směřování k největším horským štítům planety a ve vlaku ji oslovuje. Matka Tereza říká: uslyšela jsem tehdy výzvu všechno opustit a jít za Ním do slumů. Mimo to hlas naléhal: ?Jdi, buď mým světlem.? Ona sama si k tomu přidala: chci se stála usmívat na Ježíše ukřižovaného a tak ho těšit.
Mnohé komentáře této knihy stojí na tom, že prý z dopisů vyplývá dlouholetá krize víry Matky Terezy. Jde však o úchvatný itinerář, průvodce himalájskou stezkou po níž její duši doslova až do nebes vedl sám Ježíš. Stránky této knihy jsou nové ?Dějiny duše?, která se stala světlem pro miliony duší v temnotách bídy a může osvítit miliony duší bloudících v temnotách světa bez Boha.

Toto světlo, její hořící srdce zazářilo 9. listopadu 1984 i v Praze v kostele sv. Ignáce. Mnoho pražanů si na tuto návštěvu pamatuje. Krásnější je, že osvítilo i mnohé dívky z naší zemi a několik se vydaly za ním. Tři z Moravy, jedna z Prahy již složily sliby u sester Misionářek lásky. Jedna z nich dokonce nese křestní jméno dnešní světice, Gonxa (gondža). Čtyři další se na sliby připravují v Polsku. Třicetiletá sestra Gonxa působí v Etiopii a je krásným odleskem své patronky: plná úsměvu, štěstí z povolání, radosti ze služby Kristu v ubohých, např. dětem s AIDS, ale též bolesti z prázdnoty duší sekularizovaných lidí v její zemi. Další česká setra slouží v komunitě v Ostravě Přívoze.
Z knihy se můžeme zahlédnout příznačnost místa její návštěvy v Praze. Svatý Ignác je kostel jezuitský; zpovědníky, duchovními vůdci Matky Terezy byli téměř samí jezuité.

Výzva Ježíše k mladé sestře Tereze ?Jdi, buď mým světlem.? se stala i titulem knihy, kterou do češtiny přeložil otec Jaroslav Brož a letos na podzim, snad již v říjnu, vyjde v karmelitánském nakladatelství.

Josef Čunek

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.