Benedikt XVI. přiletěl do Francie

12.9.2008 

Benedikt XVI. dnes zahájil 10. zahraniční apoštolskou cestu. Zamířil do Francie. Krátce po jedenácté hodině přistál na pařížském letišti Orly, kde ho přivítal francouzský premiér Francois Fillon, pařížský arcibiskup André Vingt-Trois a další reprezentanti francouzského státu a církve.
Po poledni se sešel s francouzským prezidentem a dalšími státními představiteli.

Odpoledne se na apoštolské nunciatuře setkal se zástupci židovské obce. Poté pronesl obsáhlou promluvu pro představitele světa kultury v College des Bernardins.

Po ní odjel Svatý otec do katedrály Notre Dame, kde předsedal bohoslužbě nešpor. Po nich se na prostranství před katedrálou setká s mládeží. Nešpor se účastní na dva tisíce kněží, řeholníků, řeholnic a seminaristů.

?Je známo, že se Francie nezřídka ocitá v centru modliteb papeže, který nemůže zapomenout na to, co během staletí dala církvi. Hlavním důvodem mé cesty jsou oslavy 150. výročí zjevení Panny Marie v Lurdech. Rád bych se přidal k nesčetným zástupům poutníků z celého světa, kteří v průběhu letošního roku přicházejí do této mariánské svatyně, vedeni vírou a láskou,? zdůvodnil svou cestu papež.

K hlavnímu setkání s Pařížany dojde zítra, při mši svaté před Invalidovnou. V odpoledních hodinách odletí Benedikt XVI. do Lurd, hlavního cíle jehou poutě. Večer tu povede mariánskou pobožnost s tradičním procesím.
V neděli bude Svatý otec v Lurdech sloužit mši svatou. Po ní se tu také pomodlí modlitbu Anděl Páně a pronese pravidelnou promluvu. Odpoledne se setká s francouzskými biskupy. A zúčastní se závěru eucharistického procesí.
10. zahraniční apoštolskou cestu ukončí v pondělí. Před bazilikou Panny Marie Růžencové v Lurdech bude předsedat eucharistické bohoslužbě pro nemocné. Odpoledne se vrátí do Vatikánu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.