Sarkozy: náboženství má ve společnosti místo

12.9.2008 

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v uvítacím projevu promluvil na Papežovi drahé téma racionálnosti víry. Jak řekl, demokracie musí vést dialog s náboženstvími. Odtud také jeho postulát ?pozitivní laickosti?, ve které má sociální rozměr víry místo také v oblastech je hospodářský rozvoj nebo bioetika.

?Pozitivní, otevřená laickost je pozváním k dialogu, toleranci a úctě. Je to šance a pomoc, nový rozměr veřejné debaty. Je to pozvání pro náboženství i pro všechny další myšlenkové proudy,? řekl Nicolas Sarkozy a upozornil, že stojíme před výzvami, které si před třiceti lety ještě nikdo neuměl představit.

Francouzský prezident mluvil s uznáním také o přínosu církve v obraně lidských práv každého člověka, tedy také nemocného, trpícího a jakkoliv jinak potřebného. Vyjádřil rovněž solidaritu s pronásledovanými křesťany na Blízkém východě a popřál větší náboženskou svobodu asijským zemím. Dodal při tom, že náboženství a spiritualita nejsou ohrožením pro demokracii a laickost, protože odpovídají na lidskou potřebu naděje.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.