Neposkvrněné Početí je milost užitečná celému Božímu lidu

14.9.2008 

Benedikt XVI. před Angelus, Lurdy

Drazí poutníci, drazí bratři a sestry!

Modlitba Anděl Páně nám dává každý den možnost zamyslet se na okamžik uprostřed našich činností nad tajemstvím vtělení Božího Syna. V poledne, když na nás po prvních hodinách dne začíná doléhat únava, obnovujeme svou ochotu a štědrost rozjímáním o Mariině "ano". Toto průzračné a bezvýhradné "ano" má kořeny v tajemství Mariiny svobody, plné a naprosté svobody před Bohem, která je zbavena každé spoluviny hříchu díky privilegiu jejího Neposkvrněného Početí.

Toto privilegium, udělené Marii, které ji odlišuje od našeho obvyklého stavu, nám ji nevzdaluje, ale naopak přibližuje. Zatímco hřích rozděluje, odděluje jedny od druhých, Mariina čistota ji činí nekonečně blízkou našim srdcím, pozornou ke každému z nás a toužící po našem pravém dobru. Můžete to vidět tady v Lurdech i ve všech mariánských svatyních: nesmírné zástupy lidí přicházejí k Marii, aby jí svěřili to, co každý považuje za nejdůvěrnější; to co každému obzvláště leží na srdci. To, co se mnozí z rozpaků či studu neodvažují svěřit ani svým blízkým, svěřují Té, která je Celá čistá, jejímu Neposkvrněnému Srdci: prostě, bez vytáček, v pravdě. Právě na základě Mariiny čistoty člověk neváhá předstoupit před ni ve své slabosti, sdělit jí své prosby a své pochyby, formulovat své naděje i své nejtajnější touhy. Mateřská láska Panny Marie odzbrojuje každou formu pýchy, uschopňuje člověka, aby na sebe pohlížel jako na takového, jakým je, a vnuká mu touhu obrátit se a vzdát Bohu slávu.

Maria nám tak ukazuje správný způsob, jak přistupovat k Pánu. Učí nás přibližovat se Mu v pravdě a jednoduchosti. Díky ní odhalujeme, že křesťanská víra není závažím, ale křídlem, které nám dovoluje vzlétnout výš a spočinout v Pánově náruči.

Život a víra věřícího lidu ukazují, že privilegium Neposkvrněného Početí, kterého se dostalo Marii, není jen osobní milostí, nýbrž je určeno všem; je to milost prokázaná celému Božímu lidu. V Marii může církev už rozjímat to, k čemu je povolána, čím se má stát. Každý věřící v Ní může už nyní rozjímat dokonalé dovršení svého osobního povolání. Kéž každý z nás nikdy nepřestane vzdávat díky za to, co chtěl Pán ze svého plánu zjevit skrze Mariino tajemství, ve kterém jsme zahrnuti velmi dojemným způsobem, poněvadž nám bylo zjeveno ústy samotného Ježíše z vrcholu kříže, který si právě dnes připomínáme a vyvyšujeme ho, že jeho Matka je naší Matkou. Jako Mariini synové a dcery můžeme mít užitek ze všech milostí, kterých se jí dostalo, a vztahuje se i na nás, její děti, jedinečná důstojnost, kterou jí propůjčuje privilegium Neposkvrněného Početí.

Zde, nedaleko jeskyně, ve zvláštním společenství se všemi poutníky přítomnými v mariánských svatyních a se všemi nemocnými na těle i na duši, kteří hledají útěchu, dobrořečme Pánu za přítomnost Marie uprostřed jeho lidu a věnujme jí s vírou svou modlitbu:

"Svatá Maria, ty, která ses zde před stopadesáti lety ukázala mladé Bernadetě, jsi opravdu 'živou fontánou naděje'" (Dante, Ráj, XXXIII,12).

Jako poutníci, kteří sem v důvěře přišli z různých míst, přicházíme k prameni tvého Neposkvrněného Srdce opět načerpat víru, útěchu, radost, lásku, bezpečí a pokoj: "Mostra te esse Matrem!" Maria, ukaž, že jsi pro všechny Matkou! A daruj nám Krista, naději světa! Amen

přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.