Benedikt XVI. přijal účastníky symposia o Piu XII.

18.9.2008 

Benedikt XVI. přijal účastníky symposia věnovaného Piu XII. a Židům, které od 15. září pořádá v Římě nadace Pave the Way. Jak řekl její předseda, Gary Krupp, jeho cílem je ?ukázat světu pravdivý obraz Pia XII, který za II. světové války zachránil život mnoha Židů.?
Svatý otec ocenil práci nadace, která shromáždila rozsáhlou dokumentaci působení tohoto papeže ve prospěch Židů. A vyjádřil přání, aby letošní rok, na který připadá 50. výročí smrti Pia XII., byl příležitostí k prohloubení historické pravdy překonávající předsudky.

?Tolik bylo o něm bylo v těchto pěti desetiletích napsáno a řečeno a ne vždy byly různé aspekty jeho rozličných pastoračních aktivit ukazovány v pravém světle. Cílem vašeho symposia je právě podrobit kritice některé z těchto nedostatků a vést pečlivý a dobře doložený výzkum celé řady jeho intervencí, zejména ve prospěch Židů, kteří byli v oněch letech po celé Evropě obětí zločinného plánu těch, kdo je chtěli smést z povrchu země.?

Z židovské strany bylo už podle papeže Benedikta XVI. uznáno odvážné a otcovské nasazení papeže Pacelliho. Upozornil na to, že už 29. listopadu 1945 navštívila tehdejšího papeže delegace osmdesáti vězňů koncentračních táborů, aby Piu XII. poděkovali za jeho pomoc během doby pronásledování.
Od roku 1974 probíhá beatifikační proces papeže Pia XII. Jeho odpůrci tvrdí, že Pius XII. během druhé světové války nedostatečně protestoval proti vraždění židů. Naopak zastánci blahořečení odkazují na zásahy papeže během německé okupace Říma, díky nimž bylo v církevních institucích zachráněno více než 4 tisíce židů před zatčením jednotkami SS.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.