Benedikt XVI. nepojede na Světové setkání rodin do Mexika

20.9.2008 

Benedikt XVI. nepojede na Světové setkání rodin do Mexika. Nový předseda Papežské rady pro rodinu, kard. Ennio Antonelli, to potvrdil během tiskové konference, na níž představoval novinářům priority svého úřadu. Jsou jimi šíření úcty k lidskému životu, tedy otázky etiky a bioetiky, a podpora rodiny v církvi, v kultuře a ve společnosti.

Kard. Antonelli představil také projekty Papežské rady, jejíhož vedení se právě ujímá. Na jedné straně chce rozvinout konzultace s biskupy, episkopátem, odborníky a institucemi zabývajícími se rodinnou problematikou. Druhou hlavní oblastí je podpora pastorace rodin ve farnostech a sdruženích. Nový šéf vatikánského úřadu pro rodinu zdůraznil také význam přípravy na manželství. Mluvil rovněž o péči o rodiny procházející krizí, ať už kvůli násilí v rodině, nebo komplikovanému vztahu mezi dětmi a rodiči, a o pastoraci rozvedených.

Kard. Antonelli představil také program VI. světového setkání rodin, plánovaného na leden příštího roku v hlavním městě Mexika. Předcházet mu bude třídenní kongres věnovaný aktuálním pastoračním a psychologickým aspektům rodiny a její politicko-právní situace v dnešním světě. Tři měsíce před zahájením kongresu se přihlásilo už 15 tisíc lidí a na setkání samotném se jich očekává na 600 tisíc. Při závěrečné mši svaté 18. ledna 2009 na poutním místě P. Marie Guadalupské se počítá s milionem účastníků.

Kard. Antonelli potvrdil, že Papež se tentokrát na setkání rodin nevydá. Důvodem není ani tak aktuální zdravotní stav, jako věk a vysoká poloha Města Mexika, v nadmořské výšce přes 2 tisíce metrů. Proto Benedikt XVI. zvažuje, jakým způsobem se zúčastnit setkání na dálku. V úvahu připadá jak rozhlasové nebo televizní spojení. Mohl by touto cesto dokonce přednést homilii, uvedl předseda Papežské rady pro rodinu, kard. Ennio Antonelli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.